V novem proračunu več sredstev skrbi za starejše, za ugodnosti za mlade ter izgled kraja. V naslednjem letu začenjajo s projektom odvodnjavanja in čiščenja odpadnih voda.

»Če je proračun zastavljen preveč ambiciozno? Želim le, da damo ljudem tisto, kar potrebujejo,« je po skoraj dve urni razpravi, ki sta bili potrebni, da so ruški svetniki v drugem branju z 10 glasovi za in 4 proti sprejeli proračun, dejala tamkajšnja županja Urška Repolusk. Četrte redne seje v konferenčni dvorani ruškega gasilskega doma se je udeležilo 17 svetnikov, 10 jih je glasovalo za proračun, 4 so bili proti.

Županja Urška Repolusk: »Več denarja namenjamo tudi za kanalizacijo, v naslednjem letu začenjamo projekt odvodnjavanja in čiščenja odpadnih voda.«

Nižji komunalni prispevek za mlade družine do 35 let

Županja je dejala, da v proračuni sledijo tudi njenemu volilnemu programu, kjer na eni strani namenjajo več denarja in zato skrbi za starejše ter tudi medgeneracijski center. »100-odstotno subvencioniramo avtobusne vozovnice, srbimo za mlade, znižujemo komunalni prispevek za mlade družine do 35 let. Prizadevali si bomo tudi za izgled kraja, saj urejamo trg pred občinsko zgradbo, končujemo trg v Bistrico ob Dravi, gremo v sanacijo kulturnega doma, kar so v glavnem osnovna izhodišča. Več denarja namenjamo tudi za kanalizacijo, v naslednjem letu začenjamo projekt odvodnjavanja in čiščenja odpadnih voda,« je pojasnila Repoluska in dodala, da je proračun »težak« 7,5 milijonov evrov, od tega je za okoli 2 milijona naložb.

Različna mnenja in pogledi

Pred sprejetjem proračuna se je razprava v glavnem razvnela v glavnem glede projekta Matavškova jama, podpore mladim podjetnikom in želenega nakupa službenega vozila. In mnogi od opozicijskih svetnikov so amandmaje, ki so jih podali pred sprejemom proračuna pogojevali s potrditvijo. »V bistvu se ne štejem kot del opozicije, saj nenazadnje vsi poskušamo vplivati na proračun, ki bo najboljši za občane. Prav zato bo naša odločitev o glasovanju proračuna odvisna od našega vprašanja, ki ga bom namenil županji. Pred tem namreč želimo o županje odgovor, kaj bo zaznamovalo njen mandat oziroma poč med si bodo njihovo vladavino zapomnili občani. Ne zanimajo nas površinski odgovori, kot je, denimo, boljše življenje občanov, ampak dejansko konkreten odgovor,« je razložil esdeesovec Blaž Strnad. Proti predlogu proračuna je bila tudi Barbara Jert, Lista ZA, ki pravi: »Zdi se nam absolutno prenapihnjen, poleg tega se z določenimi postavkami ne strinjamo. Zelo nas moti, ker nismo bili upoštevani predlogi v vmesnem času med prvim in drugim branjem. Po naši oceni skorajda ni predloga, tako s strani opozicije kot koalicije, ki bi bil upoštevan.«

Županja Urška Repolusk: »Želim le, da damo ljudem tisto, kar potrebujejo.«

Takoj se bodo pričele stoodstotno subvencionirati avtobusne vozovnice za upokojence

Županja je po sprejetju proračuna poudarila, da se bodo nemudoma lotili uresničevanja projektov. »Med drugim bo izšel razpis za medgeneracijski center, prijavljamo se na projekt Las, takoj se bodo pričele stoodstotno subvencionirati avtobusne vozovnice za upokojence,« je poudarila Repoluskova.