Ministrica za obrambo Andreja Katič je v ponedeljek na graškem pokopališču odkrila spominsko obeležje utemeljitelju slovenskega vojaškega izrazja majorju Andreju Komelu pl. Sočebranu.

Ministrica za obrambo Andreja Katič je danes dopoldne na graškem pokopališču Svetega Petra odkrila spominsko obeležje majorju Andreju Komelu plemenitemu Sočebranu, utemeljitelju slovenskega vojaškega izrazja. Uro in pol pozneje pa je v mariborski Kadetnici v njegov spomin odprli še razstavo, ki jo je pripravil Vojaški muzej Slovenske vojske.

Po končanem šolanju postal organist v solkanski župnijski cerkvi

Slovenski častnik avstrijske vojske Andrej Komel se je v družini z dvanajstimi otroki rodil 3. oktobra 1829 v Solkanu. V Gorici je končal ljudsko šolo in leta 1848 dva razreda učiteljišča ter se istočasno pri frančiškanih v samostanu Kostanjevica učil igrati na klavir. Po končanem šolanju je postal organist v solkanski župnijski cerkvi, a se je nato odločil za vojaško službo.

Leta 1864 je napredoval v poročnika, štiri leta pozneje pa je bil premeščen v Celovec. Ker je bilo v njegovem polku skoraj tretjina vojakov slovenske narodnosti, je enoto pričel poučevati v slovenščini, ob tem pa se je lotil prevodov najpomembnejših vojaških priročnikov in pravilnikov.

Komel se je upokojil leta 1886

Komel se je upokojil leta 1886 kot častni major, cesar Franc Jožef I. pa mu je leta 1879 podelil plemiški naslov Sočebran. Umrl je v Gradcu, star 64 let, kjer je tudi pokopan. Slovenska vojska je po njem imenovala šolo za podčastnike ter medaljo za kulturne dosežke in promocijo Slovenske vojske.

STA