Mariborska občina bo danes obeležila enega od štirih spominskih dni.

Mariborska občina bo danes obeležila enega od štirih spominskih dni. Z njim se spominja dogodkov, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Prav tam bo popoldne potekala osrednja slovesnost, na kateri bo slovesni govornik predsednik Zveze slovenskih častnikov Alojz Šteiner.

Dan odprtih vrat

Poleg osrednje slovesnosti ob 18. uri bodo priredili tudi tradicionalni spominski pohod od Izobraževalnega centra v Pekrah do Vojašnice generala Maistra, kjer bo znova potekal dan odprtih vrat. V Kadetnici je dopoldne potekal Maistrov kviz, opoldne pa se je začel nogometni turnir med ekipami 72. brigade Slovenske vojske, Zveze slovenskih častnikov, ministrstva za obrambo in Mestne občine Maribor.

JLA je 23. maja 1991 obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah, kjer so se usposabljali slovenski naborniki. Pripadniki teritorialne obrambe so se uprli, v bran samostojnosti nove države pa so se postavili tudi številni civilisti z mirnimi protesti. Dan kasneje je pod oklepnikom JLA umrla prva žrtev slovenske samostojnosti, Josef Simčik iz Miklavža pri Mariboru.

V Mariboru več spominskih dni v letu

Poleg 23. maja so spominski dnevi Mestne občine Maribor še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu, 4. september, ko je leta 1859 škof Anton Martin Slomšek prenesel v Maribor sedež škofije, in 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

STA