Bolnišnice zaradi odpovedovanja storitev ob stavki zdravniškega sindikata Fides beležijo različno visoke finančne posledice. Ponekod so zaradi stavke zabeležili izpad nekaj 100.000 evrov, drugje je dosedanja izguba presegla milijon evrov. V večini bolnišnic sicer večjih zapletov pri organizaciji dela v aprilu v primerjavi z marcem ne pričakujejo.

V UKC Maribor je od 714 zaposlenih zdravnikov soglasja za nadurno delo umaknilo 211 zdravnikov, 61 zdravnikov pa je kasneje preklicalo umik soglasja, so v mariborskem kliničnem centru pojasnili za STA.

Največ težav umiki soglasij povzročajo na oddelku za anesteziologijo, intenzivno terapijo in terapijo bolečin. Obseg opravljenih storitev se je zmanjšal za približno 30 odstotkov, a zapiranja dejavnosti ne bo, so poudarili. Ob tem so dodali, da so prilagodili urnike dela. Pri urejanju urnikov upoštevajo vse zakonske možnosti.

Ocenjujejo, da zaradi neizpolnjenih programov med stavko izgubljajo med dvema in tremi milijoni evrov mesečnega dohodka.

Manj posegov v Murski Soboti 

V Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota je od začetka stavke zdravnikov do danes 21 zdravnikov umaknilo soglasje za nadurno delo in dežurstvo. Zaposlenih je 112 zdravnikov specialistov in 46 zdravnikov specializantov, skupaj 158. Ob tem pojasnjujejo, da niso vsi zdravniki predvideni za vključevanje v dejavnost neprekinjenega zdravstvenega varstva in posledično od teh zdravnikov soglasij tudi ne potrebujejo.

"Urniki za april so že napisani in tako kot v marcu predvidevamo, da ne bo težav," so poudarili za STA.

Posledice stavke so se najbolj pokazale v zmanjšanju števila kirurških operativnih posegov ter na področju ginekologije, kjer je bilo tudi največ umikov soglasij zdravnikov k nadurnemu delu.

Finančne posledice manjšega obsega opravljenega dela od 15. januarja do konca marca ocenjujejo na od 750.000 do 800.000 evrov.

V SB Ptuj po ocenah zaradi stavke ob 180.000 evrov

V SB Ptuj trenutno beležijo 25 umikov soglasij za nadurno delo - devet zdravnikov je umik namreč že preklicalo in podalo ponovno soglasje. V bolnišnici je skupaj s pripravniki zaposlenih za 86,5 zdravnika.

"Urniki za april so že narejeni. Pričakujemo malo manjše izvajanje programskih kirurških operacij, drugje težav ne pričakujemo," so napovedali za STA.

Izpad prihodka zaradi stavke ocenjujejo na 180.000 evrov.

Stavka Fidesa poteka 11 tednov

Stavka Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki se je začela 15. januarja, traja 11 tednov in je že pred časom postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Sindikat zahteva sklenitev aneksa k tarifnemu delu kolektivne pogodbe za zdravnike in zobozdravnike, s katerim bi ustrezno dvignili plače še starejšim zdravnikom po tistem, ko je bila večina mlajših zdravnikov v prejšnjem letu deležna dviga plač za pet plačnih razredov.

Člani Fidesa so na izredni letni konferenci minuli torek sprejeli štiri sklepe. Med drugim od vlade pričakujejo najmanj javno opravičilo za blatenje in diskreditacijo zdravništva, ki da ni krivo za nastalo situacijo v zdravstvu in nima moči, da bi jo spremenilo.

V javnem pismu pa je v petek tudi 47 zdravnikov in zdravnic izolske bolnišnice opozorilo, da imajo dovolj žigosanja tistih, ki delajo več, z "zaslužkarji" in "dvoživkami". "Več smo delali zato, ker smo želeli ohraniti visok nivo zdravstvenih storitev v Sloveniji," so poudarili v pismu, ki so ga poslali tudi vladi in ministrstvu za zdravje.

Premier Robert Golob pa je v petek znova ocenil, da stavka Fidesa k ničemer ne pripomore, ampak je v resnici škodljiva za ugled zdravstva. Prepričan je namreč, da večina zdravnikov daje na prvo mesto bolnika in ne svoje plače.

Ne glede na to obe strani še vedno polagata upe v mediacijo, ki bi se po Golobovih besedah lahko končala že do četrtka prihodnji teden.