Na zelenicah po mestu lahko že nekaj časa spremljamo delavce Nigrada, ki so na določenih območjih že pričeli s ''spomladansko'' košnjo. Pri podjetju nam pojasniji, da so s to, zaradi bujne in hitre vegetacije v letošnji pomladi, pričeli takoj v začetku aprila, in sicer z 2. aprilom.

Prioritetno so se lotili območij glavnih ulic in vpadnic v samo mesto, prav tako so s košnjo že začeli na vseh zelenih trgih, parkovnih površinah in vseh novi zelenih ureditev, temuu bodo sledile še preostale ulice in bolj odročne lokacije.

Košnjo bolj frekventnih lokacij, novogradenj, zelenih trgov in parkovnih površin izvajajo pogosteje in sicer po tedenskem do tritedenskem časovnem intervalu, odvisno od bujnosti vegetacije. Obcestne zelenice glavnih cest in vpadnic kosijo na mesečnem nivoju, ostale manj frekventne in stranske ulice pa približno dvakrat do trikrat na leto. »Izvajanje košnje je odvisno tudi od razpoložljivosti finančnih sredstev,« nam še pojasnijo pri Nigradu iz Skupine JHMB.

Tudi letos bodo ponekod s košnjo počakali

V lanskem letu je veliko nezadovoljstva med Mariborčani in Mariborčankami povzročila res pozna košnja, ki je sicer imela dober namen, a so mnogi menili, da je visoka trava mesto ''krasila'' predolgo. Za pozno košnjo so se odličili zaradi čebel, da bo te imele čas za ''pašo''. Tudi v letošnjem letu bodo določene površine zaradi čebel odkošene kasneje, so nam pojasnili pri podjetju, le-te pa se bodo kosile predvidoma v začetku junija.

Predvidenih je okrog 10 takšnih območij za kasnejšo košnjo, in sicer Gosposvetska cesta - predel proti Fontani, trikotna zelenica na Greenwichu, del Oreškega nabrežja, trg Dušana Kvedra - predel ob transformatorju, Ljubljanska cesta - predel ob Betnavskem gozdu in območje Ledine.

 V Nigradu še pudarijo, da se zavedajo, da je košnja na javnih površinah pomembna dejavnost za ohranjanje urejenosti in varnosti urbanega območja, tako zaradi samega videza, preprečevanja divjega rastja, zmanjšanja tveganj požarov, izboljšanja varnosti in kakovosti zraka kot zagotavljanja zdrave rasti trave in drugih rastlin zato se zavzemajo, da dejavnost košnje opravljajo z vso odgovornostjo in resnostjo.