V objavljenem seznamu bruto plač za december 2019 niso všteti materialni stroški, kot sta prevoz in prehrana, po delovnem mestu in notranjeorganizacijski enoti.

V Sindikatu policistov Slovenije sicer za 3. februar napovedujejo opozorilno stavko, saj od vlade med drugim zahtevajo tudi takojšnjo ureditev vprašanja glede bruto bruto izplačila, a so na portalu 24ur obelodanili seznam stotih najvišjih plač v slovenski policiji.

Plača najbolje plačanega policista, je decembra lani znašala 5818 evrov, medtem ko se je na 65. mestu na seznamu znašel tudi vodja službe direktorja na Policijski upravi Maribor. 3. januarja je na račun prejel 4505,36 evrov.

Najvišje kriminalistični svetnik NFL

Pred napovedano stavko policistov pa so opozorili še na več drugih visokih plač, ki jih mesečno prejemajo nekateri od njih. Objavili so bruto plače 100 najbolje plačanih policistov v decembru 2019, brez materialnih stroškov, kot sta prevoz in hrana. Je pa v to vključeno plačilo nadur in dodatkov (največkrat dodatek za pripravljenost, dodatek za nočno delo, praznike in nedelje).

Najvišjo plačo je imel kriminalistični svetnik Nacionalnega forenzičnega laboratorija, ki je prejel 5818,14 evra, za njim je vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Koper z 5728,63 evra, na tretjem mestu pa je vodja oddelka za organizirano kriminaliteto sektorja kriminalistične policije PU Koper s 5570,25 evra.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je na četrtem mestu, saj je 3. januarja letos dobila izplačilo v višini 5521,72 evra.

Prvo peterico zaključuje višji kriminalistični inšpektor specialist na Upravi kriminalistične policije (sektor za posebne naloge, oddelek za tajno delovanje) s 5412,63 evra bruto plače. S seznama, ki so ga pridobili na uredništvu 24ur, pa je razvidno, da gre za bruto plače za december 2019, brez materialnih stroškov, kot sta prevoz in prehrana, po delovnem mestu in notranjeorganizacijski enoti.

Najnižje na lestvici 100 najbolje plačanih policistov je vodja sektorja za zaščito ITK sistemov podatkov na Uradu za informatiko in telekomunikacije, ki je decembra prejel 4268,84 evra bruto.

Predsednik vlade Marjan Šarec je lani prejemal 5652,04 evra bruto.

Nadzorniku meje 1085 evrov bruto plače

Med najbolje plačanimi pa ni navadnih policistov, ki jih iz dneva v dan srečujemo na cesti in opravljajo najbolj nevarne naloge. Policist začetnik, pišejo na portalu, prejme 1221 evrov bruto plače brez dodatkov, še nekoliko manj pa policist nadzornik meje – 1085 evrov bruto plače.

Policija: Gre za enomesečno odstopanje

Na policiji so jim dodatno razložili, da gre pri bruto znesku, ki ga je prejel eden od policistov pri vrhu seznama najbolje plačanih, za enomesečno odstopanje. Uslužbenec policije je decembra namreč prejel za okoli 600 evrov neto višjo plačo kot denimo od junija do novembra lani. Večje odstopanje v decembrski plači od prejšnjega polletnega povprečja se nanaša na izplačilo opravljenih nadur, nočnih nadur, dodatka za delo ponoči, plačila delovne uspešnosti, delo med prazniki in dodatek za izmensko delo. »Poleg zgoraj navedenega prejema še dodatek za delovno dobo, dodatek za stalnost, položajni dodatek ter dodatek za dvojezičnost,« so jim pojasnili na policiji.