Nov postopek prodaje Farmadenta, ki je v lasti občin Maribor, Duplek, Hoče-Slivnica, Rače-Fram, Starše in Miklavž na Dravskem polju, bo po besedah Mitje Senekoviča iz sekretariata za splošne zadeve mariborske občine trajal predvidoma do konca tega leta. "Najprej bomo zbirali nezavezujoče ponudbe," je povedal na današnji novinarski konferenci pred četrtkovo sejo mestnega sveta.

Začetek novega prodajnega postopka morajo odobriti vsi občinski sveti, na koncu postopka pa bodo potrjevali še izbiro kupca. Senekovič danes o morebitnih interesentih za nakup ni želel govoriti, nazadnje pa se je za Farmadent zanimala družba Salus.

Nove cene komunalnih storitev

Mariborski mestni svetniki bodo v četrtek potrjevali tudi nove cene odvajanja komunalne odpadne vode, omrežnine in črpanja blata, s čimer naj bi se položnica za povprečno gospodinjstvo znižala za nekaj evrov.

Višje cene vrtcev

Na drugi strani pa naj bi se cene vrtcev po predlogu mestne uprave zvišale. Za starše, ki plačujejo najnižje zneske, to pomeni dobra dva evra več na mesec. "Plačila staršev ostajajo najnižja med primerljivimi občinami, tisti z najnižjimi dohodki so še vedno oproščeni plačila vrtcev," je povedala Brigita Gajzer Pliberšek iz urada za vzgojo in izobraževanje, zdravstveno, socialno varnost in raziskovalno dejavnost.

Ob tem naj bi v dveh korakih ponovno znižali občinske subvencije za plačilo vrtcev, saj je po besedah župana Saše Arsenoviča ob sedanji ureditvi nemogoče izvajati nujna vlaganja v šole in vrtce.

Plačljivo parkiranje ob sobatah

Znova bo poskušal tudi z uvedbo plačljivega parkiranja na javnih parkiriščih ob sobotah, kar so mestni svetniki enkrat že zavrnili. Po besedah Aleša Klinca iz urada za komunalo, promet in prostor želijo na ta način omogočiti dostop do parkirnega mesta večjemu številu ljudi. Predlog je, da bi ob delovnih dneh podaljšali plačljivo parkiranje z 19. na 20. uro, ob sobotah pa ga uvedli med 8. in 16. uro, a le v središču mesta. Cene parkiranja ostajajo enake, zbrani denar naj bi šel za vlaganja v ceste.

Potrditev investicijske dokumnetacije za ZP Tezno

Mestni svet bo v četrtek med drugim potrjeval tudi investicijsko dokumentacijo za izgradnjo nove Zdravstvene postaje Tezno, ki bo po projektantski oceni stala 20,7 milijona evrov, ter dokumentacijo za vzpostavitev Podjetniškega inkubatorja v nekdanji kaznilnici KPD, ocenjeno na dva milijona evrov. Oba projekta naj bi bila izvedena do sredine leta 2027.