Tadejeva pot do profesionalnega borca je bila zaznamovana predvsem z intenzivnim treningom in željo po preseganju meja. "Od malega sem treniral karate, a mi je bila vedno želja nekaj bolj grobega, ker je karate vseeno tradicionalna veščina in tam ni kontakta," nam je zaupal in dodal, da v Lovrencu niti niso imeli veliko možnosti športnih aktivnosti. "Ko sem bil mlajši smo imeli v kraju samo dve opciji – košarko ali karate. In, ker sem si želel nekaj trenirati me je trener vzel v skupino za karate, ker sem bil za košarko žal premajhen," se pri tem pošali.

Od svojih začetkov v MMA, ko še ni bilo jasnih ločnic med profesionalnimi in amaterskimi borci, je Dajčman s svojim delom in predanostjo hitro napredoval. "Zanimivo je predvsem to, da ko že misliš, da si dober pa, da vse znaš enostavno ugotoviš, da ti v bistvu ogromno manjka. Mogoče dobiš težjega nasprotnika pa vidiš, da ni in ni konca učenja. Vedno se najde nekdo, ki je boljši od tebe in prav zato je potrebna konstantna nadgradnja," pravi.

Za prepoznavnost športa je veliko naredila televizija

MMA je trenutno eden izmed najhitreje rastočih športov pri nas in po svetu. "Ko sem jaz začel, kar je bilo pred korono, pa kar zdaj opažam, je razlika ogromna. Regionalno gledano se verjetno noben šport ni tako razvil kot MMA. Osebno mislim, da ima vsak v sebi željo, da bi se rad v tem preizkusil in, da bi rad videl kak občutek je. Verjetno tudi to vpliva na razvoj," pove. Je pa dejstvo, da ljudje zadnjih par let vedno pogosteje spremljajo borbe, ki se predvajajo po televiziji, kar je atraktivno predvsem za mlajše borce.

Med drugim pa z nami deli svoje razmišljanje, da bi se lahko tak način borbe primerjal modernim gladiatorstvom: "Dejansko si v centru, v kletki, kjer te vsi gledajo in čakajo na zanimivo ter čim bolj krvavo borbo. Če sta nasprotnika bližje, pa se še kak komolec pojavi, arkade hitro počijo in je seveda hitro krvavo. Ni pa to, kot si nekateri mislijo, golo pretepanje."

"Je pa to zagotovo način, da okolje obvlada t.i. “street fighting”. V takih pretepih namreč marsikaj ni pošteno. Včasih gredo po tri napadalci na eno žrtev ali dosti močnejši proti dosti šibkejšemu, tukaj pa vseeno tekmuješ proti približno isto dobremu nasprotniku, z enako težo in znanjem, tako da je dosti bolj pošteno. Ko daš to jezo in agresijo ven pa mogoče celo vidiš, da nisi tako dober, kot si misliš," še doda Dajčman.

Priprave in življenje izven "kletke"

Dajčmanova predanost temu športu je očitna tudi v njegovi pripravi na posamezne borbe. V času priprav ima treninge namreč dvakrat na dan – zjutraj pred službo in kasneje po službi. Razloži, da ta šport zahteva ogromno dela, ogromno volje in občasno tudi odrekanj. Poleg nenehnih treningov pa je tudi novopečeni očka, kar zahteva še neko dodatno mero usklajevanja.

Težava je predvsem v tem, da lahko neustrezne priprave privedejo do resnih poškodb. Kljub temu, da je bila njegova najhujša poškodba "le" zlomljen nos, seveda ne želi tvegati in se za vsako borbo raje konkretno pripravi.

"Zanimivo je tudi to, da se en dan pred borbo tehtamo. Če je borba v soboto imaš v petek zjutraj tehtanje in je nujno, da se dosežeš svoje kilograme. Ponavadi vsi v nižjih kategorijah zbijajo kilograme, pri meni pa tega ni toliko, ker sem itak na čisto zgornji meji kategorije. Če meje slučajno ne dosežejo dobijo ponavadi še dve do tri urce časa, da zbijajo kilograme. Če jim ne uspe pa je odvisno od odločitve nasprotnika – ali sprejme borbo ali ne," še pove in pojasni, da borci za zbijanje kilogramov delajo raznorazne zadeve. Priljubljena je predvsem savna, kjer si oblečejo tudi raznorazne vetrovke in pa tekanje.

"Da tisto kilo 'zaščvicaš' ven”

Je pa vse to seveda telesno zelo naporno. Sam pravi, da je pomembno predvsem, da "imaš stvari urejene v glavi, saj te drugače hitro povozijo".

Borba ni le nasilje, ampak zelo kompleksna zadeva

[[image_1_article_66220]]

Čeprav se MMA na prvi pogled lahko zdi zelo brutalen šport, pa je v resnici veliko več kot to. "Na videz je to šport brez pravil. Po drugi strani ima ogromno pravil," pojasnjuje Dajčman. "Dovoljeni so udarci, brce, vzvodi. Je res razgibana borba, kjer se vidi ogromno vsega."

Poleg tega pa Dajčman poudarja, da so tudi borci normalni ljudje. "Ko si izven kletke izgleda vse malo hujše, kot če si noter. Ko si v kletki namreč tudi adrenalin dela svoje in včasih tistih hudomušnih udarcev niti ne čutiš tako, kot izgledajo. Vedno, ko sem bil v stiku z borci na različnih nivojih, tudi s svetovno znanimi, ni bil niti eden v normalnem življenju agresiven. Vsi so umirjeni normalni ljudje, s čisto vsakim se normalno pogovarjaš. Tako da je daleč od tega, da bi bila samo agresija. Večina nas ima tudi neko normalno službo. Definitivno pa je to šport, ki pomaga z agresijo. Meni osebno se ogromno stvari nabere čez dan ali čez teden, ko se zaradi njih sekiram in me obremenjujejo. Potem pa pridem na trening, pa lahko dam ogromno tega ven."

Imamo tudi ogromno takih, ki samo trenirajo in nočejo tekmovati. Na trening pridejo zaradi aktivnosti, pa zaradi tega, da lahko tam po vreči udarijo ali pa da se z nekom kontrolirano 'zgrabijo'. Za take stvari je super zadeva. Mislim, da se lahko vsak najde vsaj v enem delu MMA, ker je tako širok spekter, da za vsakega nekaj vključuje.

Pred domačim občinstvom se bo pokazal 25. maja

V Maribor se vrača MMA borilni spektakel v kletki - Valhalla Fight Night. VFN zopet prihaja v stilu, saj bo na sporedu nov težaški obračun med mariborskim težakom Tadejem Dajčmanom in pa turškim kickboxerjem Fatih Aktas-em. Na dogodku se bo odvil tudi ponovni obračun med privržencem občinstva Gajem Muršecem in pa Ibrahimom Šabanijem, borba katera se je na VFN8 v Velenju končala s kontroverznim zaključkom. Na dogodku pa se bodo pomerili tudi Anže Vujčič, Tim Kelc, Jan Berus, in pa trenutno najboljši amaterski borec Žan Boženk. 

VFN 9 bo v soboto 25. maja s pričetkom ob 20:00 v Ledni dvorani v Mariboru. Karte pa so že na voljo na tej povezavi.

Za Tadeja bo prav ta borba neke vrste "popravni izpit", saj prejšnje borbe ni oddelal, tako kot bi moral. Od zadnje borbe večera se pa poleg tega tudi največ pričakuje. "Ta borba je dobra možnost, da se pred domačo publiko pokažem v najboljši luči. Je pa domače občinstvo tudi dodatni stres. Je motivacija, saj vidiš svoje ljudi, ki navijajo zate, ampak je po drugi strani vse skupaj tudi nekoliko težje, ker hočeš še več pokazati," nam zaupa in zatrdi, da bo dogodek na visokem nivoju. Pričakujejo se namreč atraktivni borci, dobro vzdušje in polna dvorana dobrega vzdušja.

"Moja borba bo zaključna, kar je super, ampak je tudi nek dodatni pritisk. Čakaš dolgo, potem pa ima še kak tvoj znanec borbo, v kateri mogoče ne gre vse po planu, pa te malo potlači. Smo pa kot ekipa zelo povezani. Že s trenerjem sem zadnje čase skoraj več skupaj kot z družino. Smo dobra ekipa se podpiramo med seboj, vse skupaj je vrhunsko," pohvali.

[[image_2_article_66220]]

Motivira ga njegova hčerka

"Odkar sem dobil hčerko, je to še neka dodatna motivacija. Vseeno si želim, da bi bila, ko bo starejša, ponosna na mene. Malo tudi upam, da bo šla po mojih stopinjah. Seveda bi me bilo za njo malo strah, a bi jo vseeno podpiral pri treningih in vsem tem, da bi bila dovolj pripravljena."

Pove tudi, da je nasploh izredno pomembna podpora družine. "Starša hodita redno na tekme in me vedno podpirata. Če te družina ne podpira enostavno to ni to. Onadva in moja punca so vedno na tribuni. Ko sem imel prvo borbo na češkem, v času koronskih omejitev, je bilo v dvorani nekje 4000 ljudi. In sta prišla starša, moja punca in par drugih iz kluba pa moram priznati, da so preglasili tistih 4000 gledalcev," se pošali

Pogled v prihodnost

Za Dajčmana pa MMA ni le šport, temveč tudi neke vrste življenjska filozofija, ki jo želi v prihodnosti tudi nadgrajevati. "Vedno je želja, da bi lahko od tega živel in bi bila to moja poklicna pot," pravi. "Mislim, da v Sloveniji te opcije zaenkrat še nimamo. So pa vedno možnosti, da prideš nekam v tujino. Je zelo nepredvidljiv šport - ena spektakularna stvar ti lahko odpre ogromno vrat. Ne veš, kdaj se lahko pojavi možnost, zato si vedno pripravljen in motiviran."

Neke želje so, kar bi bilo fino, ampak načeloma živim v trenutku in se prepustim temu, kaj bo prinesel čas, borbe in vse ostalo.  

Tadej Dajčman tako ostaja zvest svojemu cilju – nadaljevati svojo pot v MMA svetu in graditi na svojih uspehih. S svojo strastjo, predanostjo in vztrajnostjo je postal ne le vrhunski borec, temveč tudi vzor mladim, ki sanjajo o uspehu v svetu borilnih veščin.