Podelitev priznanj podravske regije za inovacije je za Štajersko gospodarsko zbornico tradicionalni dogodek, ki ga z namenom spodbujanja inovativnega razmišljanja in delovanja organizira že vrsto let. V skladu z razpisom je letos v razpisnem roku prispelo 19 inovacij, pri teh inovacijah pa je sodelovalo 98 inovatork in inovatorjev. Vse prispele vloge je pregledala strokovna komisija, ki jo je vodila mag. Vanja Jus, člana komisije pa sta bila tudi mag. Aleksandra Podgornik in dr. Marjan Leber.

Skupaj so ocenjevali 19 inovacijskih predlogov: sedem produktnih, štiri procesne, pet kombiniranih in tri družbene. Štiri najbolje ocenjene inovacije se bodo potegovale za priznanja za najboljše inovacije na nacionalni ravni, ki jih bodo septembra podelili na Dnevu inovativnosti.

Štiri zlata in devet srebrnih priznanj

Zlati nagrajenci, ki so prejeli največ točk in se bodo uvrstili v nacionalni izbor, so podjetje Committo za inovacijo Ai Krpan, podjetja Talum, Roboteh, Trisense in Comland za Visionguard za proizvodnjo ulitkov brez napak, družba Ledinek Engineering za visoko-zmogljiv Ledinek avtomatski sistem ter Impol 2000 za aluminijeve zlitine, ustvarjene z umetno inteligenco, so sporočili iz Gospodarske zbornice Slovenije.

S srebrnimi priznanji so nagradili skupino inovatorjev Cyrex, podjetje F.A. MAIK, Inštitut za promocijo varstva okolja, Marles hiše, Mikro+polo, Tehnocom, Tenzor, Energija in okolje in AJM. Bronasta priznanja pa so prejeli Anita Kovač Kralj, Zavarovalnica Sava in Valji.

[[image_1_article_67159]]

Tri priznanja za prebojne inovacije

Priznanja za prebojne invencije so prejele tri inovacije, in sicer OK Dušan Zazijal za spremembo vodenja in dela, Hortikulturno društvo MB, RTV center Maribor in Slovensko narodno gledališče Maribor za dokumentarni film o mariborskih izjemnih drevesih, Univerza Alma Mater Europaea za gradnjo mostov med teorijo in prakso, piše STA.

Priznanja za najboljše inovacije na nacionalni ravni bodo podelili na Dnevu inovativnosti 10. septembra na Brdu pri Kranju.