Konvoj 21-ih vozil pod vodstvom PGD Paloma Sladki Vrh je v soboto v Petrinjo dostavil veliko doniranega gradbenega materiala, lesa, desk, grelnikov, agregatov, orodja za gradnjo, folij, cerad, nekaj oblačil … Sprejel jih je tamkajšnji župan in se jim, vidno ganjen, zahvalil za organizacijo humanitarne akcije, v kateri so sodelovali celo gasilci iz Avstrije.

Poročali smo, da je preteklo soboto zjutraj s Sladkega Vrha, izpred tamkajšnjega gasilskega doma, pod vodstvom PGD Paloma Sladki Vrh krenil konvoj humanitarne pomoči, namenjen od potresa prizadetim krajem Hrvaške. Zbrane je pred odhodom nagovoril ter se jim zahvalil župan Občine Šentilj mag. Štefan Žvab. Kot so sporočili prostovoljni gasilci s Sladkega Vrha, so se v soboto na pot z njimi odpravili tudi njihovi prijatelji iz Avstrije BFV Feldbach in FF STADEG, predstavniki sosednjih društev  PGD Šentilj in Spodnja Kungota ter Jasmina Nikl.

Konvoj vozil je med ostalimi sprejel tudi župan Petrinje

Konvoj 21-ih vozil – kombiji s prikolicami, tovornjaki priklopniki in komandno vozilo – se je odpravil proti hrvaški meji, kjer so jih pričakali Zoran Hegedić, župan Občine Breznički Hum, in predstavnik gasilcev pobratenega društva DVD Breznicki Hum ter predstavniki Civilne zaščite HR. “Po prehodu čez mejo smo dobili spremstvo policije, ki nas je spremljala vse do kraja Petrinja.

Župan, vidno ganjen, se nam je zahvalil za organizacijo naše akcije in dostavo potrebnih stvari.

Med potjo in v samem mestu so nam ljudje v veselju, novem upanju, da niso v tem sami, na veliko trobili in nam mahali. Usmerili so nas v prostore skladiščnega terminala firme NIL-Ž, kjer nas je sprejel župan Petrinje g. Dumbović ter predstavniki organizacije vojnih veteranov. Župan, vidno ganjen, se nam je zahvalil za organizacijo naše akcije in dostavo potrebnih stvari,” so na facebooku objavili v PGD Paloma Sladki Vrh.

Jasmina Nikl: “V Petrinji smo bili lepo sprejeti”

V nadaljevanju so razložili vseh 21 vozil, s katerimi so prebivalcem Petrinje dostavili veliko doniranega gradbenega materiala, lesa, desk, grelnikov, agregatov, orodja za gradnjo, folij, cerad, nekaj oblačil …

Objavil/a Jasmina Nikl dne Nedelja, 10. januar 2021

Jasmina Nikl z Izletniške kmetije Nikl v Selnici ob Muri nam je povedala, da se je za sodelovanje v omenjeni dobrodelni akciji odločila zato, ker je njena mama po rodu s Hrvaške. “Za pomoč v lastni režiji se nismo odločili, ker so nam povedali, da je to lahko nevarno. So pa nas v gasilskem društvu prosili, da doniramo malico za gasilce. To smo storili, hkrati pa smo se tudi pridružili akciji s svojimi donacijami, uspeli pa smo nagovoriti tudi druge.”

Še posebej se Nikova zahvaljuje svojim donatorjem: Marnit d.o.o, Vojko Rozman, Fortis Dino iz Šentilja, Andreja Ahman Wargazon , Krovstvo Lukač Srečko, Marija, Župnija Marija Snežna, Trgovina in prevozništvo Senekovič Dušica, Gradtom Andrej Tomažič s.p, Leon Knuplež s.p., Lidija Šarić in Mateja Matišić.

V Petrinji smo bili zelo lepo sprejeti, pričakali so nas celo s toplim obrokom. Povedali so nam, da potrebujemo predvsem gradbeni material, medtem ko imajo oblačil in hrane zaenkrat dovolj.

“Občutki po sobotnem dnevu so neopisni. Lahko bi z možem in bratom praznovali rojstni dan mojega očeta, pa smo se vseeno odpravili na popotresno območje, kjer so ljudje resnično potrebni naše pomoči,” je še dejala Jasmina Nikl in dodala, da je bila akcija odlično organizirana. “V Petrinji smo bili zelo lepo sprejeti, pričakali so nas celo s toplim obrokom. Povedali so nam, da potrebujemo predvsem gradbeni material, medtem ko imajo oblačil in hrane zaenkrat dovolj. Avstrijski kolegi so predlagali, da bi organizirali še kak konvoj pomoči na Hrvaško. Če bo res tako, se bom znova pridružila akciji.”

“Šokirani smo bili ob pogledih na poškodovane in porušene stavbe”

Nekaj gasilcev se je odločilo, da si v spremstvu ogledajo mesto in posledice potresa. “Odpeljali so nas v samo središče Petrinje, kjer smo bili vsi šokirani ob pogledih na poškodovane in porušene stavbe. Središče mesta je porušeno, pogled je bil lep samo na novoletne okrasitve – lučke sredi trga. Veliko stavb je brez dimnikov, strehe so pokrite v folijo, pred hišami kupi odpadlega materiala …Pred nekaterimi hišami, ki so bile označene z opozorilnimi nalepkami, so stali kontejnerji ali šotori, v katerih ljudje prebivajo v tem času. Po vrnitvi z ogleda mesta je bil čas za odhod in tako smo se vsi, polni vtisov in mešanih občutkov, v spremstvu policije odpravili proti domu.”

Prebivalcem Petrinje so dostavili veliko doniranega gradbenega materiala, lesa, desk, grelnikov, agregatov, orodja za gradnjo, folij, cerad, nekaj oblačil …

Ob tem se PGD Paloma Sladki Vrh zahvaljuje vsem  donatorjev iz Avstrije in Slovenije za donacije, saj brez njih akcija ne bi uspela. “Zahvala gre gasilcem iz BFV Feldbach, predvsem vodji Johannes Matzholdu, Prostovoljnima gasilskima društvoma Šentilj in Spodnja Kungota ter Jasmini Nikl z družino, ki so poleg darovanih stvari te tudi prepeljali na Hrvaško. Izpostaviti je potrebno tudi nekaj ostalih donatorjev: Občina Šentilj – uradna stran, tovarna Paloma, Knuplež d.o.o., PGD Velka in Fortis Agro iz Šentilja. Da med akcijo nismo bili lačni, se je potrebno zahvaliti Jasmini Nikl, Okrepčevalnici Snežinka, Sirk Vesni in gostišču Bojana Belne ter Dragici Kraner Diemat za odlično pecivo.” 

S srčnostjo, požrtvovalnostjo in veliko dobre volje smo dokazali, da se da veliko postoriti in da tudi državne meje niso problem, kadar gre za pomoč.

Še enkrat se je potrdilo, tako so prepričani prostovoljni gasilci s Sladkega Vrha, da še kako drži pregovor »V slogi je moč«. “S srčnostjo, požrtvovalnostjo in veliko dobre volje smo dokazali, da se da veliko postoriti in da tudi državne meje niso problem, kadar gre za pomoč.” Glede na to, da se stanje na področju Petrinje ne umirja, razmišljajo, da bi izvedli še kakšno podobno akcijo skupaj s prijatelji iz tujine.

Kot smo že sporočili smo se včeraj skupaj z našimi prijatelji iz Avstrije BFV Feldbach, FF STADEG z dvema sosednjima…

Objavil/a Pgd Paloma Sladki Vrh dne Nedelja, 10. januar 2021

O omenjeni humanitarni akciji smo pisali že v soboto v prispevku S Sladkega Vrha krenil velik gasilski konvoj proti Hrvaški.