Ob sprejemanju korona zakonskega paketa smo na kratko govorili z Marijanom Pojbičem, poslancem SDS iz Sladkega Vrha.

Včeraj ste sprejeli interventno zakonodajo, kaj lahko konkretno podjetja in tudi samozaposleni pričakujejo od sprejete zakonodaje? Obeta se nam tudi poseben “krizni zakon”?
Cilja kombiniranega korona zakonskega paketa sta dva: prvič, zagotoviti vse možne potenciale za uspešen spopad z epidemijo in drugič, zagotoviti vsem državljanom in gospodarstvu finančno blazino za prebroditev krize. Tukaj se gotovo ne bomo mogli ustaviti, razvoj dogodkov bo zahteval sprotno odzivanje. V tem trenutku moramo poskrbeti za najbolj ogrožene in tiste, ki dan in noč skrbijo za delovanje ključnih državnih podsistemov. Ob tem velja poudariti, da bodo prav vsi, ki so v tem težkem času dvojno obremenjeni, dobili dvojno plačilo.

Kako ocenjujete dosedanje ukrepe vlade in morebitne rezultate ukrepov za zajezitev korona virusa?
Nova vlada je na položaju šele slab teden. Z vso odgovornostjo lahko rečem, da je naredila več kot vlada Marjana Šarca v celotnem njenem mandatu.

“Prav zaradi nedela in podcenjevanja situacije s strani odhajajočega predsednika vlade smo danes tu, kjer smo. A gledanje nazaj nam ne bo pomagala, za to sedaj niti ni časa.”

Prav zaradi nedela in podcenjevanja situacije s strani odhajajočega predsednika vlade smo danes tu, kjer smo. A gledanje nazaj nam ne bo pomagala, za to sedaj niti ni časa. Za zajezitev epidemije lahko največ naredimo prav mi sami, vsak zase. Ravnajmo preventivno in odgovorno. Upoštevajmo navodila, držimo socialno distanco in omogočimo čimprejšnjo vrnitev v normalno stanje.

Kako poteka delo poslanca v tem času, kako skrbite za svojo varnost pri delu? Na kaj bi še posebej opozorili ljudi glede zaščite?
Državni zbor je sprejel določene ukrepe za zagotovitev varnosti pri delu, a kot rečeno, največ lahko za svoje zdravje in zdravje drugih naredimo sami z upoštevanjem pravil igre.

Kako so se občine odzvale, ukrepale, predvsem iz vašega okraja?
Občinam, županom, civilni zaščiti gre v teh časih poleg zdravstva največja zahvala. Predvsem pa se je znova pokazalo, da znamo Slovenci kot narod v ključnih trenutkih stopiti skupaj.