V lanskem letu je Občina Šentilj postavila Bobekovo trim stezo na Brlogi, ki je postala priljubljena točka marsikaterega občana. Na trim stezi so poleg telovadnih orodij tudi table z navodili za vaje. V občinski upravi v Šentilju so pojasnili, da lani zaradi epidemije otvoritve trim steze niso mogli izvesti, kljub temu pa je steza, predvsem s strani domačinov, zelo dobro obiskana.

Steza je poimenovana po “jamskem človeku” Bobeku, posebnežu iz Šentilja

Še posebej zanimiva pa je zgodba glede imena trim steze. Ta je poimenovana po Bobeku, okoli 1,5 metra visokem možu, ki je pred leti živel v šentiljski občini. Po narodnosti naj bi bil Poljak, s pravim imenom Boris (priimek ni znan). Vsi so ga poznali z imenom Bobek. Bil je šibke postave in nekoliko temnejše polti, temnejših skodranih las ter neobrit. Za osebno higieno mu ni bilo dosti mar. Oblečen je bil v stara oblačila in rjav vojaški plašč, ki mu je segal do tal. Obut je bil v stare vojaške škornje. Na glavi je imel pokrivalo, ki je bilo podobno vojaški kapi. Nasilen ni bil. Ljudje so ga imeli radi.

V jami je imel ležišče ter železni štedilnik, s katerim je pozimi kuril in se tako grel. Zunaj pred jamo je imel mizo, na kateri si je pripravljal hrano.

Živel je v jami, ki je še vedno ohranjena, in jo zdaj imenujejo Bobekova luknja, nahaja pa se na Brlogi na trim stezi. Skopana je pod kamnito polico, dolga okoli 3,5 metra, 1,5 metra široka ter 1,7 metra visoka. Ime je dobila prav po Bobeku, ki je v njej živel nekaj let, do leta 1962. V jami je imel ležišče ter železni štedilnik, s katerim je pozimi kuril in se tako grel. Zunaj pred jamo je imel mizo, na kateri si je pripravljal hrano. Preživljal se je z občasnim delom pri kmetih, tako da je izkopaval smrekove panje in pripravljal dračje za kurjavo. Čez poletje so ga ljudje vabili sekat dračje, zato so mu pravili tudi »hostosekec«. S seboj je prinesel tablo, na kateri je bil napis »štamhoker« (sekač hoste). Za svečnico in veliko noč je hodil po hišah pet, ljudje pa so mu dajali hrano, pa tudi nekaj denarja. Ob nedeljah je hodil v cerkev na kor, kjer je poganjal mehe orgel. Ker je precej zaudarjal zaradi nehigiene, ga ljudje na koru nisi imeli preveč radi.

Šele, ko so mu razdejali, razbili in uničili vse kar je v jami in okoli nje imel, se ni več vračal v svoje domovanje. Nastanili so ga v grad Viltuž, kjer je nekaj časa kasneje umrl.

Takratna oblast ga je hotela nekajkrat izseliti, pa ni hotel. Šele, ko so mu razdejali, razbili in uničili vse kar je v jami in okoli nje imel, se ni več vračal v svoje domovanje. Nastanili so ga v grad Viltuž, kjer je nekaj časa kasneje umrl.

Vaški posebnež Bobek

V soboto na trim stezi pripravljajo vodeno vadbo

Na omenjeni trim stezi, ki jo je sooblikoval profesor športne vzgoje Saša Zemljič, bo v soboto, 28. avgusta, ob 10.00 uri predstavitev vaj na orodjih. Zemljič je namreč kot športni pedagog oblikoval sistem vaj, ki so prikazane na posebnih tablah, na katerih se pojavlja podoba Bobeka, ki telovadi in prikazuje način izvedbe vaj. “Zemljič bo v soboto vsem zainteresiranim razložil tudi pomen vaj ter njihovo pravilno izvedbo. Zbirališče bo na na začetni točki Bobekove trim steze pod Brlogo oziroma ob 9.30 na parkirišču pred igralnico Mond,” so sporočili iz občinske uprave.