18-letna Alja Hadner si bo prizadevala, da bo naslednji dve letih vlogo jabolčne kraljice dobro opravljala in upravičila ta naziv.

Foto Anka

Selnica ob Dravi ima novo kraljico jabolk. Na 25. prireditvi Praznik jabolk, ki je potekala v organizaciji selniškega turističnega društva, so ta laskavi naslov podelili 18-letni Alji Hadner s Spodnjega Slemena. Med leti 2011 in 2020 je obiskovala Osnovno šolo Selnica ob Dravi in se že v tistem času udeleževala različnih dogodkov in tekmovanj. V nižjih razredih je sodelovala pri folklori, šest let je obiskovala glasbeno šolo, vsa leta opravljala bralno značko in na koncu, po devetih letih, postala zlata bralka. Vsa leta je bila aktivna v pevskem zboru osnovne šole, prav tako je že vrsto let gasilka pri Prostovoljnem gasilskem društvu Slemen.

V skupinski raziskovalni nalogi je preučevala sadjarstvo v selniški občini

“Leta 2019 sem sodelovala pri skupinski raziskovalni nalogi v 8. razredu, ki je na koncu dosegla srebrno priznanje. Raziskale smo področje sadjarstva v naši občini. V delu sem zelo uživala, saj sem se naučila veliko novega; svoj kraj sem spoznala bolje in ga ponosno predstavila na območnem in državnem nivoju. Naredile smo tudi zbornik na to temo, ki je dostopen v TIC Selnica ob Dravi,” pove Alja, ki trenutno obiskuje četrti letnik III. gimnazije v Mariboru, program predšolska vzgoja. Šolanje bo nadaljevala na pedagoški fakulteti. “Rada bi bila vzgojiteljica predšolskih otrok, za kar se bom zelo potrudila.” Dijaško delo je začela opravljati že ob končanem 1. letniku in ga nadaljevala tudi po končanem drugem. “Delala sem v Gostišču Bernarda v Selnici ob Dravi. Tudi letos, po končanem 3. letniku predšolske vzgoje, delam kot dijakinja, in sicer kot pomočnica vzgojiteljice v selniškem vrtcu. Delala sem tudi na Cepetavčkovih počitnicah kot pomočnica gospe Polonce Perkuš.”

Foto Anka

Kot kraljica jabolk si bo prizadevala, da bo domačo občino dobro predstavljala navzven

In zakaj se je potegovala za kraljico jabolk? Alja pravi, da zato, ker jo takšne stvari zanimajo, ima pa tudi sicer rada jabolka. “Vsak, ki je doma v občini Selnica ob Dravi, je na nek način povezan z jabolki, saj imamo veliko sadovnjakov. Velik pomen dajemo pridelavi in predelavi tega in tudi drugega sadja. Prav tako imam tudi sama doma nekaj jablan. Najraje imam domači jabolčni štrudelj.

Foto Anka

Kot kraljica jabolk si bo prizadevala, da bo v tej vlogi na raznih dogodkih in prireditvah dobro zastopala in predstavljala domačo občino. Že v naslednjem tednu so jo povabili na srečanje bivših zaposlenih Avtomatike ter v Ponikvo.