Na pobudo Zveze Slovenska unija pacientov so se globalni akciji osveščanja o boju zoper raka materničnega vratu na štajerskem koncu pridružili tudi Vetrinjski dvor, Karantena in Hram kulture Arnolda Tovornika.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. 11. 2020 zagnala Globalno strategijo za eliminacijo raka materničnega vratu, ki so jo države, ki so pristopile k tej strategiji obeležile z razsvetlitvijo njihovih kulturnih znamenitosti v turkizni barvi. Izvedena akcija predstavlja edinstven globalni dogodek, ki se navezuje na sprejem Globalne strategije za odpravo raka materničnega vratu (Global strategy to accelerate cervical cancer elimination), ki jo je avgusta letošnjega leta uradno sprejelo 194 držav med Svetovno zdravstveno skupščino.

Na nacionalni ravni so v pobudi Svetovne zdravstvene organizacije sodelovali: Zveza slovenskih društev za boj proti raku, ZORA, OIL, NIJZ, MZ in WHO Slovenija. S turkizno barvo, ki je simbolična barva raka materničnega vratu je bil ta dan osvetljen Blejski grad.

Globalni akciji osveščanja o boju zoper raka materničnega vratu pridružili tudi Vetrinjski dvor in Karantena

Na pobudo predsednika Zveze Slovenska unija pacientov Boruta Ambrožiča ter ob podpori Društva za boj proti raku Štajerske Maribor in Sektorja za zdravstvo in socialno varstvo pri Mestni občini Maribor so se globalni akciji osveščanja o boju zoper raka materničnega vratu na štajerskem koncu pridružili tudi Vetrinjski dvor in Karantena. Obe mariborski kulturni ustanovi sta z istočasno osvetlitvijo s turkizno barvo, ki je simbolna barva raka materničnega vratu, opozorile na pomen učinkovitega preprečevanja raka materničnega vratu.

V Mariboru smo se ponosno pridružili globalni akciji za ozaveščanje o raku na materničnem vratu, s katero sta v turkizni barvi zažarela Vetrinjski dvor in kulturni center Karantena. Mestna občina Maribor je že več desetletij v tvornem stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo, sodeluje pri promociji in sofinanciranju programov zdravega življenjskega sloga, zmanjševanju tveganj za razvoj bolezni, za boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev, za izboljšanje zdravstvene preventive in kurative na vseh ravneh. Kot zagovornica izvajanja javnozdravstveni programov si Mestna občina Maribor močno prizadeva za vsa skupna prizadevanja, ki pripomorejo k obvladovanju bolezni.

Ob pridružitvi akciji je župan Mestne občine Maribor, Saša Arsenovič podal sledečo izjavo: »V Mariboru smo se ponosno pridružili globalni akciji za ozaveščanje o raku na materničnem vratu, s katero sta v turkizni barvi zažarela Vetrinjski dvor in kulturni center Karantena. Mestna občina Maribor je že več desetletij v tvornem stiku s Svetovno zdravstveno organizacijo, sodeluje pri promociji in sofinanciranju programov zdravega življenjskega sloga, zmanjševanju tveganj za razvoj bolezni, za boljšo dostopnost do zdravstvenih storitev, za izboljšanje zdravstvene preventive in kurative na vseh ravneh. Kot zagovornica izvajanja javnozdravstveni programov si Mestna občina Maribor močno prizadeva za vsa skupna prizadevanja, ki pripomorejo k obvladovanju bolezni

Selničani ob zagonu Globalne strategije za eliminacijo raka materničnega vratu

Akciji ozaveščanja o pomenu preventive glede raka materničnega vratu so se pridružili tudi v občini Selnica ob Dravi, kjer je v turkizni barvi zasijal Hram kulture Arnolda Tovornika. Hram kulture Arnolda Tovornika je kulturno turistično informacijski center s knjižnico Selnica ob Dravi. Hram upravlja javni zavod, ustanovljen s strani občine. Objekt je zasnovan po najmodernejših standardih in opremljen z vrhunsko opremo, ki omogoča izvedbo najrazličnejših prireditev in dogodkov.

Ob pridružitvi akciji je županja dr. Vlasta Krmelj podala sledečo izjavo: »Občina Selnica ob Dravi ima v svoji razvojni strategiji začrtano pot k družbi zdravja. Pristop občine k globalni strategiji Svetovne zdravstvene organizacije proti popolni odpravi raka na materničnem vratu je družbeno odgovorno ravnanje, ki se tiče vseh nas. Z osvetlitvijo Hrama kulture Arnolda Tovornika smo naše občanke in občane opozorili na pomen preventive v zvezi s tem perečim zdravstvenim vprašanjem. Tudi v bodoče bomo z veseljem podpirali akcije, ki pripomorejo k boljši obveščenosti ljudi.«

Prav tako pa s cepljenjem humanim virusom papiloma (HPV) oziroma virusom, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški in katerih okužba lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Rak materničnega vratu predstavlja eno največjih svetovnih javnozdravstvenih neuspehov.

Direktorica presejalnega programa ZORA, dr. Urška Ivanuš, dr. med., spec. javnega zdravja: »V Sloveniji raka materničnega vratu od leta 2003 učinkovito preprečujemo v okviru organiziranega državnega presejalnega progama ZORA. Prav tako pa s cepljenjem humanim virusom papiloma (HPV) oziroma virusom, s katerimi se pogosto okužijo ženske in moški in katerih okužba lahko povzroča predrakave spremembe materničnega vratu hujše stopnje (CIN 2, CIN 3) in raka materničnega vratu, genitalne bradavice (kondilome) in papilome grla. Rak materničnega vratu predstavlja eno največjih svetovnih javnozdravstvenih neuspehov. Z velikim veseljem lahko sporočim, da je minister za zdravje na 10. izobraževalnem dnevu progama ZORA, ki je po neverjetnem naključju potekal prav na dan lansiranja strategije WHO za elimiancijo raka materničnega vratu povedal, da je Zdravstveni svet sprejel odločitev, da po poslej tudi cepljenje dečkov brezplačno.«

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) zato poziva vse države sveta, da se potrudijo in v naslednjem desetletju dosežejo cilj sprejete strategije, 90 % precepljenosti proti HPV.

ZORA je preventivni program za odkrivanje predrakavih in zgodnjih rakavih sprememb na materničnem vratu. V okviru tega državnega presejalnega programa, dobi na dom pisno vabilo na pregled k specialistu ginekologu vsaka ženska, stara med 20 in 64 leti, ki v zadnjih treh letih ni opravila pregleda z odvzemom brisa materničnega vratu. Ker rak materničnega vratu raste počasi in potrebuje več let, da iz predrakave oblike napreduje v raka, je mogoče s pregledi žensk na tri leta veliko večino nevarnih sprememb materničnega vratu odkriti in zdraviti pravočasno.

Ob programu ZORA poznamo v Sloveniji še državni presejalni program za raka dojk – DORA in državni presejalni program za rak na debelem črevesu in danki – SVIT.

 

V mesecu novembru se sicer vrstijo številni mednarodni mejniki na temo zdravja in človekovih pravic:

Svetovni dan sladkorne bolezni (14. november 2020). NIJZ ugotavlja naraščanje pogostosti sladkorne bolezni v Sloveniji, ki je ena od najpogostejših kroničnih bolezni in njena pojavnost narašča s starostjo. V letu 2019 je bilo v Sloveniji zabeleženo okoli 136.911 sladkornih bolnikov. Simbolna barva osveščanja o sladkorni bolezni je modra. Tudi na ta dan je mnogo kulturnih objektov zasijalo v modri barvi.

Svetovni dan nedonošenčkov (15. november 2020). Letos je potekal pod geslom »Skupaj za prezgodaj rojene dojenčke ‒ Skrb za prihodnost.« Obeležujemo ga od leta 2008 in je namenjen ozaveščanju o izzivih in bremenu prezgodnjega rojstva. V Sloveniji se prezgodaj rodi okoli 1.300 otrok na leto. Letos je v podporo tej akciji Ljubljanski grad zasijal v vijolični barvi.

Svetovni dan raka trebušne slinavke (19. november 2020). Vsakič v tretjem četrtku novembra obeležujemo dan pankreasa. Za rakom trebušne slinavke v Sloveniji v povprečju zboli okoli 400 ljudi. Večina obolelih je starejših od 60 let, so pa tudi izjeme. Tudi v tem primeru nekatere občine v Sloveniji z vijoličastimi lučmi v znak podpore ozaveščanju o tem raku osvetlijo določene objekte.

Mesec november je mesec osveščanja o rakavih obolenjih, ki prizadenejo moške. Gre predvsem za opozarjanje na raka prostate, mod, na duševno zdravje in preprečevanje samomora. Posamezniki lahko svojo podporo gibanju MOVEMBER, ki je začelo s to akcijo, izrazijo z nošenjem brk/brade. Po podatkih NIJZ ostaja rak prostate najpogostejši rak moških, predvsem starejših. Več kot dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let. Na leto ga v Sloveniji diagnosticirajo pri okrog 1.500 moških. Akciji osveščanja, ki jo je v Mariboru začela Zveza Slovenska unija pacientov in Društvo za boj proti raku Štajerske Maribor so se do danes pridružili številni znani Mariborčani: mag. Stane Jurgec (prejemnik Zlatega častnega znaka svobode Republike Slovenije, ddr. Matjaž Mulej (zaslužni profesor UM in častni občan MOM), Andrej Feguš (Kvartet Feguš), prim. Danilo Mavrič (strokovni direktor ZD Adolfa Drolca)…