Potem ko se je na sejmišču Pomurskega sejma v Gornji Radgoni pred dnevi uspešno zaključil sejem lovstva in ribištva, ki ga je v treh dneh obiskalo več kot 12 tisoč obiskovalcev, se organizatorji zdaj intenzivno pripravljajo na naslednji sejemski dogodek. 

33. mednarodni sejem graditeljstva (Megra 2024) bo od 17. do 19. aprila v Gornji Radgoni predstavil najnovejše možnosti za sodobne, zelene novogradnje, za obnovo stavb in urejanje okolice. Pospeševal bo izrabo obnovljivih virov energije in energetsko varčevanje, gradil in posodabljal infrastrukturo, poslovne objekte in domove. Investitorjem bo ponudil mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremil z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem. Mlade bo opozoril na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudil ciljno izobraževanje in zaposlitev.

Razstavni prostor skupaj: 9.900 m2

- razstavne hale 5.400 m2,

- zunanji razstavni prostor 4.500 m2,

- število razstavljavcev 175 iz 11 držav.

V gradbeništvu nas čaka ogromno izzivov

Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, je na današnji tiskovni konferenci omenil optimizem gradbenih podjetij in industrije gradbenega materiala. "Kljub temu da iz Evrope prihajajo napovedi o bližajoči se krizi, je ta panoga pri nas v konjunkturi. V gradbeništvu nas čaka ogromno izzivov na področju digitalizacije, robotizacije, umetne intelegence, sistema BIM, gradnje v okviru zelenega prehoda, ..."

V Evropi je v sektorju gradbeništva zaposlenih 13 milijonov delavcev v treh milijonih podjetij. Na ravni Evropske unije ustvarijo 5,5 odstotkov bruto družbenega proizvoda. V Sloveniji imamo v gradbeništvu registranih okoli 8 tisoč 500 gospodarskih subjektov, 55 tisoč zaposlenih, lanska realizacija je bila približno 8,3 milijarde evrov.

"Gradbeništvo mora slediti trendom zelenega prehoda. Pomeni, da mora v čim večji meri vključevati trajnostne materiale in graditi tako, da je energetsko čim bolj učinkovito."

[[image_1_article_65081]]

Najnovejša graditeljska mehanizacija, oprema, storitve in materiali

Pod okriljem Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala, Gospodarska zbornica Slovenije se bodo predstavili najpomembnejši slovenski ponudniki gradbenih del in materialov. Sodelujejo Območne obrtno-podjetniške zbornice Pomurja in sekcije Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Poslovni razstavljavci bodo ponujali najnovejšo graditeljsko mehanizacijo, opremo, storitve in materiale. Naštejmo le nekatere:

- gradbeno in infrastrukturno projektiranje in izvedba, zemeljska in gradbena dela, instalacije, zaključna dela v gradbeništvu,

- razvoj, raziskave, trajnostna gradnja in prenova stavb, konstrukcije, geologija, geomehanika, gradbena fizika, bivalno okolje, URE, OVE, izdelava energetskih izkaznic, energetski pregledi, svetovanje, kazalniki trajnostne gradnje, usposabljanje, priprava in izvedba investicij na področju industrijske, poslovne in stanovanjske gradnje, cestne in železniške infrastrukture ter urbanih ureditev,

- gradbeni stroji, hidravlična kladiva, drobilne klešče, grabeži, priključki za gradbene stroje, gosenice, pnevmatike, rampe, rezervni deli za gradbene stroje, olja in maziva, rezila za gradbeno opremo v gradbeništvu, kamnolomih in rudarstvu (rezalni robovi, rezila za plug, …), novogradnje cilindrov, agregatov, hidravličnih sistemov, servis le-teh, cevi in komponente), batni in vijačni kompresorji, visokotlačni čistilniki, sesalniki, čistilni stroji, agregati, sistemi odrov in opažev,

- gradnja z lesom, trajnostna gradnja, sodobna skeletna gradnja,

- gradbeni materiali, gotovi betonski elementi, gotove kopalnice, cementi, malte, izolacija, BIO volnena izolacija iz slovenske ovčje volne, naravni kamen (marmor in granit), teraco (brušen in lit), teraco plošče, gress plošče, zaščita naravnega kamna in teraca, obdelava betonov (brušenje, štokanje), peščenjaki, umetni kamni, nagrobniki, izdelki gradbene kemije, talne in stenske obloge (parket, vinilne talne obloge, pluto, akustične panele, 100% vodoodporne stenske obloge …), čelni opaži, opaži za venec, talni distančniki, razporni distančniki, trikotne letve, hidroizolacija, letve za keramiko, distančniki za suho polaganje, lepila za polaganje keramike, produkti za sanacijo betona in vlage, kremenovi peski za urejanje okolice, epoksidni in PU tlaki, izdelki za polaganje talnih oblog (parket, vinil, PVC...), elektrotehnični material, PVC, ALU robniki, PVC škarpniki, rešetke,

- stavbno pohištvo, ograje, dvoriščna vrata, nadstreški, bioklimatske pergole, dvoriščne in balkonske ograje, konstrukcije,

- obnovljivi viri energije, sončne elektrarne, baterije, hibridni inverterji, baterijski hranilniki, klimatske naprave, toplotne črpalke, prezračevalni sistemi, polnilnice za električna vozila, sistemi električnega ogrevanja (IR paneli, električno talno gretje), kamini, kaminske peči in kurišča na drva, pelete, primerni za zračno ali centralno ogrevanje, štedilniki na trdo gorivo s centralno ali brez, dodatki za obzidavo kaminov, nerjaveči dimniki, dimne tuljave, pribori za čiščenje, podložna stekla,

- arhitektura in design, notranje oblikovanje poslovnih, stanovanjskih prostorov in jaht, oblikovanje prestižnega ter po meri oblikovanega pohištva (na sejmu bo dejaven tudi Toni Hamler, masterdekorater

- akad. slikar, ki je s svojo ekipo 32 letih izvedel več kot 3600 mednarodnih projektov),

- kuhinje,

- varstvo pri delu in varovanje delovnega okolja, delovne obleke in zaščita, poslovna in promocijska darila,

- pagode, paviljoni, prireditveni in VIP šotori, poročni šotori ter oprema za prireditvene šotore, aluminijasti skladiščni šotori in hale,

- električna vozila …

Ključno je vprašanje kadrov 

Mag. Gregor Ficko, direktor Zbornice za gradbeništvo in industrijo gradbenega materiala ter predsednik programskega sveta sejma Megra, je poudaril, da je eno ključnih vprašanj v panogi vprašanje kadrov - kvalificirane in nekvalificirane delovne sile in inženirskega kadra. "V naslednjih letih se bo upokojilo preko 10 tisoč gradbenih inženirjev z licenco. Kljub temu da zadnja leta vpis na srednje šole in fakultete raste, ne moremo zadostiti vsem potrebam na tem področju."

"Danes je sejem namenjen predstavljanju gradbenega poklica. Za panogo so potrebna nova specialna znanja. Gradbeništvo ni več poklic prahu in lopate, danes gradbeni delovodje procese upravljajo preko pametnih telefonov, tablic. To želimo predstaviti mladim ljudem."

V nadaljevanju je omenil še nekaj drugih težav v gradbeništvu: urejanje razmerij med delojemalci in delodajalci v panogi, vprašanje paritetnega sklada, nadgradnjo panožne kolektivne pogodbe za gradbeni sektor, konfuzno zakonodajo, zamudo pri izvajanju državnih investicij, ...

[[image_2_article_65081]]

Sejem bo odprl gospodarski minister

Sejem bo prihodnjo sredo ob 12. uri svečano odprl in nagovoril javnost Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport. Ob tej priložnosti bo slavnostna podelitev okoljskih certifikatov »Znak kakovosti v graditeljstvu 2024«.  Prisoten bo tudi dr. Aleksander Jevšek, minister za kohezijo in regionalni razvoj RS. Za popestritev otvoritvene slovesnosti v glasbi in besedi bo poskrbel Leopold I. Otvoritveni dan bo v strokovnem pogledu namenjen posvetu na temo prilagajanja gradnje in obnove stavb na podnebne spremembe.

Četrtek bo podčrtal strokovni posvet na temo prilagajanja gradnje in obnove prometne infrastrukture podnebnim spremembam. Poudarek bo na sanaciji po zadnjih poplavah. Potekala bodo B2B poslovna srečanja.

Izobraževalni dan slovenskega gradbeništva 

Petek bo dan, namenjen izobraževanju in načrtovanju kariere v graditeljskih poklicih. Obiskovalcem bodo vse sejemske dni na voljo strokovni nasveti o učinkoviti rabi, obnovljivih virih energije in finančnih podporah ter individualna svetovanja arhitektov in svetovanja o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju.

Učenci, dijaki in študenti, pričakujejo jih več kot tisoč, se bodo seznanjali z gradbenimi poklici, kariernimi priložnostmi, ponudniki zaposlitev in novimi znanji. Zbornica gradbeništva in industrija gradbenega materiala bo predstavila srednješolske, višješolske in univerzitetne programe v gradbeništvu in zaposlitvene trende v panogi. Skozi osebne izkušnje bodo predstavljali poklic gradbenega inženirja in projektanta najzahtevnejših inženirskih objektov doma in v tujini ter obrtniške poklice v gradbeni panogi. 

Prikazana bo gradnja trenutno največjega infrastrukturnega projekta v Sloveniji – drugi tir, osvetlili bodo uporabo BIM tehnologije v gradbeništvu, digitalno fabrikacijo – integracijo 3D tiskanja in robotske tehnologije v visokošolsko izobraževanje za prihodnost gradbeništva, zeleni prehod v gradbeništvu, ki potrebuje številne mlade raziskovalce … Mladim bo na voljo nagradni kviz Lepo je biti gradbenik, zanje bodo pripravili  praktični prikaz 3D tiskanja in uporabe robotov v gradbeništvu, demonstracijo asfalterskih del in asfalterske strojne mehanizacije ter tekmovanje krovcev in kleparjev Slovenije.

Od 9.00 do 15.00 ure bo v organizaciji Območne obrtne zbornice Murska Sobota in podjetja Pomgrad potekala Ulica gradbenih obrti s prikazi poklicev: keramičar, slikopleskar, zidar, strojnik gradbene mehanizacije in tesar. 

Na sejem se ponovno vrača državno prvenstvo mladih krovcev in kleparjev

Boris Erjavec, izvršni direktor Pomurskega sejma, je dodal, da na sejmu ne bo manjkalo svetovanj za obiskovalce. Na razstavnem prostoru Eko sklada v hali A v okviru mreže ENSVET bodo svetovalci nudili brezplačne strokovne nasvete s področja obnovljivih virov enerije in učinkovite rabe energije ter informacije o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada. Na razstavnem prostoru Gradbenega inštituta ZRMK v hali A bodo od 17. do 19. aprila med 15. in 17. uro potekala svetovanja obiskovalcem sejma o celoviti prenovi stavb, trajnostnem ogrevanju, hlajenju in prezračevanju stavb, prav tako pa bodo vse dni na voljo tudi arhitekturna svetovanja. 

[[image_3_article_65081]]

Po nekaj letih se na sejem ponovno vrača državno prvenstvo mladih krovcev in kleparjev, ki bo potekalo v četrtek in petek. V četrtek dopoldne bo v Permakulturnem centru Pomurskega sejma delavnica na temo naravne gradnje (ilovnati ometi, obnova slamnate hiške). V petek od 10. ure dalje Regionalna razvojna agencija za Podravje - Maribor prireja mednarodno poslovno srečanje MEET4BUSINESS, ki bo namenjeno trajnostni gradnji, energetski prenovi stavb in obnovljim virom energije. 

Sejem bo odprt od srede, 17., do petka, 19. aprila, od 9. do 18. ure. Za enodnevno vstopnico bodo odrasli odšteli 5 evrov, za upokojence, starejše, učence, dijake in študente ter skupine so na voljo posebni popusti. Vstopnica je tudi cenejša v primeru spletnega nakupa. Za otroke do šest let in invalide na vozičkih s spremljevalcem ni vstopnine, parkiranje bo brezplačno.