Na sejmišču v Gornji Radgoni se je včeraj začel bienalni sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi. Na več kot 9000 kvadratnih metrih razstavnih površin se do nedelje predstavlja 170 razstavljavcev iz 13 držav. Sejem je odprl predsednik državnega sveta Marko Lotrič, ki je med drugim povedal, da je zgodovina organiziranega ribištva v Sloveniji stara preko 140 let, Lovska zveza Slovenije bo kmalu praznovala 120 let. "V več kot stoletje dolgem delovanju je bilo pred obema zvezama mnogo izzivov in dandanes ni nič drugače."

Predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec je v nagovoru izpostavil, da odločitev pred več kot dvema desetletjema, da organizirajo samostojni sejem lovstva, ribištva in aktivnosti v naravi, ni bila naključje ali zgolj posloven interes, ampak predvsem odgovornost in poslanstvo, ki ga moramo opraviti, če hočemo ohraniti identiteto tega prostora in družbe. "Zavedali smo se, da na tem sejmu ne bo veliko komercialnih razstavljavcev. Hkrati pa smo vedeli, da bo v tem strahovitem tempu razvoja nujno opozarjati na probleme, ki jih prinašajo urbanizacija, promet in industrializacija."

[[image_2_article_64937]]

Za vsakega nekaj 

Sejem lovcem, ribičem, kinologom in vsem, ki prisegajo na druženje z neokrnjenim okoljem, ponuja opremo, oblačila in destinacije za lovski in ribiški turizem. Krovne slovenske lovske, ribiške, naravovarstvene in turistične organizacije so v sodelovanju s svojimi mednarodnimi partnericami pripravile pestro strokovno, tekmovalno in družabno dogajanje. Veliko pozornosti namenjajo mladim, ki jih za dejavno druženje z naravo, za vključevanje v svoje vrste in varovanje neokrnjenega okolja navdušujejo z zanimivimi predstavitvami in aktivnostmi. Izjemno pestro sejemsko dogajanje z atraktivnimi razstavami, predstavami, nagradnimi igrami, kvizi, pokušnjami ribjih in divjačinskih jedi, številnimi preizkusi strelskih spretnosti, predstavitvijo puškarskega poklica, druženjem z lovskimi psi in s pticami ujedami, ogledom živih rib v umetnem ribniku, nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov, aktualnimi strokovnimi dogodki in izobraževanji, z razstavo gob ter zamislimi za potepe v naravo vabi na sejem vse generacije.

[[image_3_article_64937]]

Danes posvet o posegih v vodotoke

V soboto organizira Ribiška zveza Slovenije aktualni strokovni posvet na temo »Problematika posegov v vodotoke v luči zadnjih poplav«. Na omenjenem osrednjem dogodku bodo opozorili na dejstvo, da je sicer potrebno s posegi zavarovati varnost prebivalcev in premoženja, vendar ne na račun opustošenja narave, predvsem ribjih habitatov. Udeležbo na posvetu so že potrdili evropski poslanec Franc Bogovič, državni sekretar Boštjan Šefic, strokovnjaki z direkcije za vode, Zavod za ribištvo Slovenije.

Današnje dogajanje: 

- 9.30 – 10.30 / prireditveni oder - Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov.

- 10.00 – 12.00 / Dvorana 2 - Strokovni posvet »Problematika posegov v vodotoke v luči zadnjih poplav«, Organizator: Ribiška zveza Slovenije.

- 11.00 – 13.00 / prireditveni oder - predstava Rdeča kapica, Organizator: Društvo slovenskih lovk.

- 13.00 – 15.00 / Dvorana 1 - 17. Državno prvenstvo v oponašanju jelenjega rukanja, Organizator: Lovska zveza Slovenije, Komisija za kulturo.

- 13.00 – 13.30 / Zunanji razstavni prostor Predstavitev oddelka za šolanje službenih psov, Organizator: Kinološka zveza Slovenije.

- 15.30 – 16.00 / prireditveni oder - Nastopi lovskih rogistov in lovskih pevskih zborov.

Strelska zveza Slovenije je omogočila obiskovalcem, da se preizkusijo v športnem streljanju. Na voljo jim je izjemno privlačna simulacija streljanja z uporabo računalniških simulatorjev pa tudi možnost, da preverijo svojo natančnost v streljanju z zračno puško in zračno pištolo, ki sta med petnajstimi olimpijskimi disciplinami najbolj razširjeni disciplini tekmovalnega strelstva v Sloveniji in po svetu.

Na sejmu se predstavlja tudi najstarejše puškarstvo v Sloveniji - puškarstvo Simon Skobir iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki predstavlja unikatno izdelano orožje ter ostalo lovsko opremo. 

V nedeljo, 7. aprila, bo potekalo tekmovanje v kuhanju divjačinskega golaža in kulinarični dosežki bodo v pokušnjo tudi obiskovalcem. Podeljena bodo priznanja z ocenjevanja divjačinskih salam.

Ogledate si lahko domorodne vrste rib in starodobnike

Kinološka zveza Slovenije predstavlja pse lovskih pasem. Svoje delo prikazuje tudi Slovenska zveza za sokolarstvo in zaščito ptic ujed. Ribiči v umetnem ribniku prikazujejo vse domorodne vrste rib, Turistična zveza Slovenije pa predstavlja turistična društva in ponudbo doživetij po Sloveniji.

[[image_1_article_64937]]

Na sejmu si lahko obiskovalci ogledajo tudi razstavo starodobnikov Avto-moto klasika. Pripravlja jo Zveza slovenskih društev ljubiteljev starodobnih vozil.

[[image_4_article_64937]]