Tokratna razstava je četrta zapovrstjo v nizu šestih, na katerih so predstavljena likovna dela nastala na dosedanjih kolonijah Duplek art.

osebni arhiv

V Galeriji Kavarne Betnava so pred dnevi odprli novo mednarodno likovno razstavo z naslovom D-art marec, ki je četrta zapovrstjo v nizu šestih, na katerih so predstavljena likovna dela nastala na dosedanjih kolonijah Duplek art.

Vodenje razstave prevzel Rajko Ferk

Voden ogled likovnih del s predstavitvijo likovnega dela in avtorja slike je prevzel Rajko Ferk. Udeleženci razstave pa so spoznali Huseyina Oznuluerja iz Turčije, iz Hrvaške Dražena Pavlovića, Mirjano Modrušan, Ante Nikolića in Jadranko Pausić, Alena Pilnikova iz Slovaške, Ivana Grozdanovskega iz Srbije in slovensko ekipo, ki so jo »zastopali« Maksimiljan Sternad Milč, Kaja Lukač, Mojca Lovrec, Dragan Podovac, Snežana Sudarić Petrović, Silvija Potočnik, Zdravko Červ,Ivo Loren, Srečko Mesarec, Irena in Rajko Ferk. Za goste so poskrbeli tudi s kulinaričnimi in vinskimi dobrotami.

Že tretje leto ga podpira občina Duplek

Ferk je za Maribor24 povedal, da je razstava, ki je v Kavarni Betnava  Ulici Eve Lovše 15 Maribor odprta od 7. do 22. ure, prodajnega značaja, saj želijo zbrani denar od prodaje nameniti izključno financiranju nove mednarodne likovne kolonije Duplek art 10. »Občina Duplek že tretje leto podpira s 30-odstotnim  finančnim vložkom, za vse ostalo pa se potrudim zbrati sam s podporo ljubiteljev likovne umetnosti,« je iskren Ferk, ki se bo podpisal že pod 20. kolonijo v njegovi bogati slikarski karieri, ki jo je organiziral, in 10. v Dupleku.

Kolonija od 30. maja in do 2. junija

Sicer pa se je Ferk s svojo dupleško kolonijo že vpisal na svetovni »slikarski« zemljevid, saj spada med ene največjih likovnih kolonij v Evropi tako po številu sodelujočih držav (17) kot po številu udeležencev (43) in trajanju (4 dneve). Letošnja se bo pričela 30. maja in zaključila 2. junija. »Prvi dan bo namenjen predstavitvi Maribora in okolice. Sodelujoče umetnike bomo odpeljali izpred hotela s starodobnim avtobusom na ogled mariborskih znamenitosti in aktualne razstave v Galeriji kavarne Betnava. Obiskali bomo tudi vinsko cesto, kjer nas pogostijo na eni od tamkajšnji turističnih kmetij, in dan zaključili v občini Duplek, kjer že tradicionalno pripravimo skupni program učenci iz OŠ Korena, tokrat bodo pripravili učenci iz OŠ Dvorjane« je razložil Ferk.

Izleti, zabavni program in še mnogo drugega

Petkov dan bo namenjen likovnem ustvarjanju, zvečer pa bodo gostom pripravili kulturni program z glasbenimi gosti, citrarko Moniko Heričko ter Ljudskimi godci iz Hoč. V soboto nadaljujejo s slikanjem, po kosilu pa bodo obiskali Wake Park Dooplek in tamkajšnjo gramoznico. Zvečer bodo pripravili podelitev priznanj z županom občine Duplek Mitjo Horvatom in nastop otroške plesne skupine Metuljčice in Tamburaškega orkestra Duplek. Zadnji dan, v nedeljo, se kot pravi Ferk poslavljajo v upanju, da se umetniki vrnejo v svojo domovino z lepimi vtisi. »Glede na dosedanje odzive gostov iz tujine lahko povem, da nas opisujejo kot zelo gostoljubne, našo deželo pa kot raj na zemlji,« je poudaril Ferk in naslednjo razstave tipa D ART napovedal še 5. aprila, 3. maja in 7. junija, na kateri bodo že razstavljena likovna dela z zadnje Duplek art 10.