V torek, 14. maja 2024, se bo Maribor odel v zeleno, saj bo mesto gostilo osrednje praznovanje Dneva Slovenske vojske, ki že tradicionalno poteka dan pred uradnim rojstnim dnevom Slovenske vojske.

Na današnji novinarski konferenci so tako predstavniki Ministrstva za obrambo razkrili bogat program dogodka, ki po lanskem dogajanju v ljubljanskih Stožicah prihaja v Maribor.

Praznovanje v Mariboru tudi v čast Maistru

Zakaj Maribor? Kot je izpostavil obrambni minister Marjan Šarec, je leto 2024 leto generala Rudolfa Maistra, ki je zaslužen za ohranitev Maribora v Sloveniji, hkrati pa velja izpostaviti, da prav iz severovzhodne Slovenije prihaja največ pripadnikov Slovenske vojske.

Šarec je spomnil še, da je Maribor kot letošnja postojanka prazničnega dogajanja tudi sedež 72. brigade Slovenske vojske, ta pa se je v lanskoletnih poplavah še posebej izkazala. Praznovanje v mariborski dvorani Tabor bo tako po ministrovih besedah potrdilo, da je Maribor tudi za Ministrstvo za obrambo ter za Slovensko vojsko izjemno pomembno mesto.

Celodnevni spektakel v osrčju Maribora.

Osrednje prizorišče praznovanja bo okolica dvorane Tabor, kjer bo med 10.00 in 17.00 uro postavljen pravi »vojaški tabor«.

Prizorišče bo ponudilo edinstveno priložnost, da obiskovalci iz prve roke spoznajo delo Slovenske vojske, njeno poslanstvo in naloge ter seveda moške in ženske v zelenih uniformah, ki so v službi naše domovine.

Pred dvorano Tabor se bodo v sklopu praznovanja ob Dnevu Slovenske vojske 2024 predstavile različne enote Slovenske vojske, od pehote in protioklepnih enot do zračne obrambe in vojaškega letalstva, mornarice, enote za specialno delovanje, inženirstva, artilerije, vojaškega gorništva, mehanikov, vzdrževalcev oborožitve in vozil, zračne obrambe, JRKBO …

Spoznali boste lahko tudi enote komunikacijsko-informacijskega področja, mornarice, vojaškega letalstva, nadzora zračnega prometa, logistike, vojaške policije in njene specializirane enote SEVP ter vojaške zdravstvene enote, garde, orkestra, vojaškega muzeja in športne enote z vrhunskimi športniki.

[[image_4_article_65925]]

Na ogled oprema, tanki, orožje ...

Ob tem si bodo lahko obiskovalci ogledali opremo in vozila Slovenske vojske, med drugim tudi tanka M-84.

Dan Slovenske vojske bo ponudil tudi nekaj za vse, ki se s služenjem domovine spogledujete tudi sami. Spoznali boste možnosti sodelovanja s Slovensko vojsko, bodisi kot prostovoljci, pogodbeni rezervisti ali pa v okviru služenja vojaškega roka. Predstavljena bodo tudi karierna izobraževanja in usposabljanja ter Center vojaških šol.

Kot sta na novinarski konferenci namreč izpostavila tako minister Marjan Šarec kot generalpodpolkovnik Robert Glavaš, Slovenska vojska v Sloveniji predstavlja pomembnega delodajalca, za vstop v »zelene vrste« pa se v različnih vlogah odloča vse več mladih. V lanskem letu so tako v Slovenski vojski zabeležili kar 334 novih zaposlitev, trend zaposlovanja pa tudi zaradi visokega ugleda SV ter njene prisotnosti v slovenskem prostoru še naprej raste.

Trenutek za vse, ki bi se preizkusili v streljanju

Za ljubitelje adrenalina bodo na voljo simulacije streljanja z različnim orožjem (AP F2000, pištola Noptel, trenažer Spike, robotske tarče, VBS3), dogajanje pa bo ponudilo tudi urjenje in osvežitev osnov oživljanja.

Ob tem velja izpostaviti, da bo Dan Slovenske vojske poskrbel tudi za najmlajše, za katere organizatorji pripravljamo animacije in delavnice, v sklopu katerih se bodo mladi obiskovalci v vojaških veščinah urili na otroku prijazen način.

Obeta se tudi predstavitev Garde Slovenske vojske

Vrhunec dopoldanskega dela programa bodo brez dvoma dinamične predstavitve Garde Slovenske vojske, ki bodo potekale ob 12., 14. in 16. uri. Gardisti bodo prikazali posebno postrojenje, t. i. šov program, ki ga je mogoče videti le ob posebnih priložnostih, kar pa praznovanje ob Dnevu Slovenske vojske vsekakor je.

Dnevno dogajanje bo okronala posebna slovesnost s koncertom, na katerem bodo nastopili številni priznani glasbeni gostje. Slovesnost ob Dnevu Slovenske vojske se bo v mariborski dvorani Tabor začela ob 18. uri.
Slavnostni govor bo imela predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, zbrane pa bosta nagovorila tudi minister za obrambo Marjan Šarec in načelnik generalštaba Slovenske vojske generalpodpolkovnik Robert Glavaš.

[[image_2_article_65925]]

Koncertni spektakel z dobrodelno noto

Sledil bo koncert Big banda Orkestra Slovenske vojske z znanimi slovenskimi glasbeniki, kot so Vlado Kreslin, Nina Pušlar, Tomislav Jovanović Tokac in Leopold I.

Kot je na novinarski konferenci namignil vodja Big band orkestra Rudolf Strnad, bo koncertno dogajanje »noro«, obljublja pa se še večji spektakel od lanskega. Orkester namreč prav te dni zavzeto vadi novo slavnostno uverturo ...

[[image_3_article_65925]]

Na sporedu bo tudi glasbeno presenečenje, ki ga organizatorji še skrbno skrivajo. Vstopnice za koncert so že naprodaj po simbolični ceni 5 evrov, izkupiček pa bo namenjen pomoči prizadetim v lanskoletnih poplavah.

Prav v slednjih je bil v lanskem letu pomen Slovenske vojske, ki opravlja več kot le obrambno funkcijo, še prav posebej opazen. Kot je na novinarski konferenci pred Dnevom Slovenske vojske 2024 poudaril minister Marjan Šarec, je prav požrtvovalno, učinkovito delo pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske v lanskoletnih poplavah gotovo rešilo številna življenja.