Vikend bo medtem izredno deževen.

Toplo vreme bo prekinila hladna fronta, ki bo temperature znižala za kar 15 stopinj. Že danes popoldne so za Štajersko napovedane krajevne nevihte z močnimi sunki vetra, nalivi in točo. Sledi izredno deževnat vikend, naslednji teden pa prvi letošnji vročinski val, temperature bi naj dosegle tudi do 35 stopinj.

Nevihte se bodo pri nas začele širiti danes popoldne

Kot navajajo na neurje.si, se nad severno Evropo in severnim Atlantikom zadržuje območje nizkega zračnega tlaka, medtem ko je območje visokega zračnega tlaka prisotno nad južno Evropo in delom zahodne Evrope. Iznad severnega Atlantika se proti srednji Evropi spušča višinska dolina s hladnejšim zrakom, ki se bo odcepila v višinsko jedro. Ohladitev bo v noči na soboto od severa dosegla tudi Slovenijo. Pred izrazito hladno fronto bo od zahoda še pritekala topla zračna masa.

Dopoldne bo po večini države delno jasno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Tekom dneva se bo prehodno zjasnilo, vendar bo popoldne zlasti na severu Slovenije nastajala kopasta oblačnost, iz katere se bodo razvile plohe in predvsem nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo v Mariboru do 26°C. Nevihte se bodo pozno popoldne in zvečer nastajale oz. se širile nad Štajersko, pa tudi Gorenjsko, Koroško in Prekmurje.

Zaradi zadostne nestabilnosti ozračja in velike prisotnosti razpoložljive potencialne konvektivne energije ni izključena kakšna močnejša nevihta ali krajevno neurje. Spremljajo jih lahko tudi nalivi, močnejši sunki nevihtnega piša in toča.

Vikend bo zelo deževen

V noči na soboto bo od severovzhoda začela pritekati občutno hladnejša zračna masa. Padavine bodo v soboto zjutraj pogostejše in se bodo dopoldne predvidoma razširile nad večji del države. Močnejših neviht takrat ni več pričakovati. Temperature bodo okrog 15°C.

Portal ciklon.si napoveduje, da bo med oblačnim in deževnem vikendu padlo med 25 in 40 mm padavin. V nedeljo čez dan bodo padavine slabele in najkasneje do večera povsod ponehale. Napovedane vreme za Maribor je do 16°C.

Ob močnejših nevihtah lahko hitro narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke, možna bodo tudi razlivanja. Verjetnost za ta pojav bo v severovzhodni Sloveniji velika.

Agencije Republike Slovenije za prostor opozarja, da bodo v noči na soboto začele naraščati reke na zahodu in severu Slovenije, v soboto čez dan pa tudi
drugje po Sloveniji. Ob močnejših nevihtah lahko hitro narastejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke, možna bodo tudi razlivanja. Verjetnost za ta pojav bo v severovzhodni Sloveniji velika. V soboto in nedeljo bodo reke še naraščale, posamezne lahko narastejo do velikih pretokov, vodnatost večine rek pa bo srednja.

Naslednji teden do 35 stopinj

Nato se bo vreme v novem tednu postopoma stabiliziralo in v drugi polovici tedna tudi močno ogrelo. “Takrat bomo najverjetneje po Sloveniji deležni nekajdnevnega sončnega in vročega vremena z najvišjimi dnevnimi temperaturami v večjem delu države kar nekaj stopinj nad 30 °C,” so ob tem zapisali. K nam se bo namreč začel širiti občutno toplejši zrak in sredi tedna, ko se začenja meteorološko poletje, bi naj temperaturami segale tudi do 35°C. V Mariboru Arso zaenkrat napoveduje do 32°C.