V teh dneh, ko se po vinogradih že oglašajo klopotci, vinogradniki že načrtujejo letošnje trgatve. Te bodo med zgodnejšimi, pravijo na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, kjer so že prejšnji teden na območju celotne vinorodne dežele Podravje začeli z vzorčenjem zgodnjih sort grozdja, kot so ranina, rizvanec, muškat ottonel.

Glede na lanski letnik smo v prednosti od deset do 14 dni 

"Primerjalno z lanskim letom smo v prednosti, seveda odvisno od sorte in lege, od deset do 14 dni. Za drugim najzgodnejšim vinskim letnikom (leta 2022) pa smo v prednosti za dober teden," nam je povedala enologinja Tadeja Vodovnik Plevnik. V tem tednu so začeli že z vzorčenjem srednje poznih sort grozdja (največja skupina, v katero sodijo vsi trije pinoti, chardonnay, zeleni silvanec, sauvignon, rumeni muškat, modra frankinja, kerner, ...). 

"Na terenu opažamo, da je trta tam, kjer je bila pozeba, drugič kasneje odgnala, zato so sladkorji nižji. Razlika z območji brez pozebe znaša tudi do 20 ekslov. Na trtah vidimo tudi neenakomerno dozorevanje, sploh pri sortah, ki se obarvajo (sivi, modri pinot). Tu bo trgatev letos zelo zahtevna."

Najprej penine, glavnina trgatev pa v začetku septembra 

Za penine velja, da grozdje trgamo pred polno zrelostjo, kar nam zagotavlja nižji sladkor, višje kisline in nižji ph. S prvimi trgatvami tega grozdja bodo vinogradniki začeli že po 20. avgustu. Kdaj pa bomo začeli s trgatvami zgodnih sort grozdja? Tadeja Vodovnik odgovarja, da je to odvisno od lege in sorte: "V Svečini na primer dozorelost grozdja v primerjavi z Ormožem ali Gornjo Radgono zaostaja za okoli deset dni. Pavšalno pa lahko rečemo, da bomo s pobiranjem ranin za mlada vina lahko začeli v času sejma Agra v Gornji Radgoni, ko bo v teku tudi glavnina trgatev za penine." Je pa ena sorta, ki jo bomo začeli trgati dokaj hitro, to je solaris, ki jo uporabljamo za pridelavo ekoloških vin ali soka. Prav tako bodo s trgatvami zaradi organizacije dela pohitele večje vinske kleti. 

"Vsak vinogradnik naj si določi okvirni termin trgatve glede na vzorčenje, ki ga sam opravi v svojem vinogradu. Naši podatki so zgolj grobo povprečje za celotno vinorodno deželo, posamezni vinogradi pa se med seboj razlikujejo po oskrbi, tipu tal, legi, klonu, ..."

Srednje pozne sorte bomo začeli po napovedih trgati v začetku septembra, je pa to seveda odvisno, za kak stil vina se odloča posamezni vinogradnik.

V vinogradih, kjer je bila pozeba, je pridelek zdesetkan, drugod pa lahko, glede na dolgoletno povprečje, govorimo o povprečnih količinah, še pravi sogovornica in, glede na trenutne visoke temperature, svetuje: "V času visokih temperatur se kisline zelo hitro zmanjšujejo, ph-ji pa naraščajo. Zato se bodo morali vinogradniki ob trgatvi ravnati glede na vsebnost skupnih kislin."