Na prenovljenem mariborskem Lentu bo v prihodnjih mesecih nove podobe deležna tudi Hiša Najstarejše trte. Zavod za turizem Maribor bo v sodelovanju z Ministrstvom za gospodarstvo, turizem in šport ter Mestno občino Maribor prenovil notranjost ene od najbolje obiskanih turističnih znamenitosti v mestu. »Gre za nujno potrebno trajnostno prenovo, ki bo izboljšala funkcionalnost, varnost in kakovost Hiše Najstarejše trte,« je poudaril mariborski župan Saša Arsenovič.

V središču prenovljenega prostora bodo štajerski vinarji in njihova odlična vina, glavna cilja prenove pa sta izboljšanje obiskovalčeve izkušnje in ozaveščanje o kulturi pitja vina

Z deli bodo začeli julija, časa pa imajo do jeseni 2024, ko bodo v Mariboru potekale številne prireditve, med drugim tudi štajersko novo leto – Martinovanje. »Tisti prvi mesec zna biti mogoče malo bolj moteč, ko bomo izvajali rušitve in groba gradbena dela. Nato pa se pričnejo izvajati obrtniška dela, obnova tlakov in sten, ki niso tako moteča za okolico,« je dejal predstavnik podjetja Kograd IGEM Boris Hriberšek

Celotna vrednost prenove je 715.934,04 evrov; pričakovana višina sofinanciranja s strani Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport – iz naslova Javnega razpisa za sofinanciranje vlaganj v javno in skupno turistično infrastrukturo in naravne znamenitosti v turističnih destinacijah, znaša 328.669,46 evrov, s strani Mestne občine Maribor pa 381.138,58 evra. 

Povezati želijo notranjost Hiše z zunanjostjo in reko Dravo

Vinske degustacije bodo po novem potekale sede, za interaktivno spoznavanje lokalnih vin bodo na voljo tablični računalniki z aplikacijo, v prostoru bo nameščena tudi ambientalna multimedijska oprema ter velika miza za vinske degustacije. Prenova notranjosti bo vključevala gradbeno-obrtniška dela, prenovo električnih in strojnih inštalacij ter digitalizacijo prostora. Poleg tega bodo uredili WC za invalide, z menjavo oken pa poskrbeli za naravno svetlobo.

Kot pojasnjuje arhitekt Stojan Skalicky, zasnova opreme Hiše temelji na tem, da so stare organske zidane strukture v svetlih belih tonih, medtem ko je nova oprema ortogonalna in temne barve. Na ta način pridejo do izraza vsi raznobarvni in leseni prodajni ter degustacijski in razstavni eksponati.

Mozaik na tleh bo ostal, a bo s prenovo preostalega tlaka, ki bo predvidoma v temnih barvah in brez fug, prišel bolj do izraza. 

»S ciljem preoblikovanja oziroma nadgradnje izvajanja obstoječih dejavnosti v hiši - vinoteka, prostor za degustacije za različno velike skupine, izboljšani pogoji za pripravo kulinaričnih spremljav ter multimedijski prostor z digitalnimi vsebinami - smo v projektu predvideli transparentna okna in tako notranjost vizualno povezali z zunanjim dogajanjem na Lentu in pri Najstarejši trti,« je še dejal Skalicky.

Med gradbenimi deli dejavnost ne bo zamrla

Jure Struc, direktor Zavoda za turizem Maribor je poudaril, da Hiša Najstarejše trte ni le simbol mesta Maribor ampak tudi vse bolj uveljavljena ikona slovenskega turizma. Do danes so v Hiši gostili okoli 750.000 obiskovalcev, izvedli preko 30.000 vinskih degustacij in organizirali več kot 400 dogodkov. 

»A želimo še več obiskovalcev s še boljšo izkušnjo. To bomo dosegli s prenovljeno podobo in ponudbo Hiše Najstarejše trte, ki je eden zadnjih kamenčkov v mozaiku revitalizacije Lenta, kot tudi ambicij, ki sem si jih za štiriletno obdobje zastavil skupaj z ekipo in našo ustanoviteljico Mestno občino Maribor,« je dejal Struc in poudaril, da dejavnost v času del ne bo zamrla. Do konca junija bo Hiša namreč delovala kot običajno, od 1. julija pa bodo predstavitve 450-letne zgodbe Guinnessove rekorderke in vinske degustacije izvajali v bližnji Kulturni četrti Minoriti. Dodal je še, da gradbenih del pred znamenito trto ne bo, prav tako ne bodo posegali vanjo in bo tako tudi v času prenove notranjosti na voljo obiskovalcem za ogled.

[[image_2_article_66928]]

Najstarejša trta na svetu je najbolje obiskana turistična znamenitost v Mariboru, ki jo je v letu 2023 obiskalo 36.211 gostov – od tega 21 odstotkov domačih in 79 odstotkov tujih, kar je za 14 odstotkov več kot v letu 2022. Hkrati je Hiša tudi vinoteka z več kot 200 vinskimi etiketami okoli 50 lokalnih vinarjev in prireditveni prostor za vinsko-kulinarične večere in protokolarne dogodke, ki jih v štajerski prestolnici posvečajo Guinnessovi rekorderki. Njene potomke rastejo na štirih svetovnih kontinentih - 150 jih je mesto Maribor do sedaj podelilo v Sloveniji in 102 na tujem.