V občini Pesnica je letos  zaživel nov projekt za mobilnost starejših – Prostofer, prostovoljni šofer in brezplačni prevozi za starostnike. Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima veljavno vozniško dovoljenje in je v svojem prostem času pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. Vendar pa so prostoferji v resnici veliko več kot zgolj prostovoljni vozniki.  Svojim sopotnikom nesebično pomagajo tudi, ko ti izstopijo iz avta: pri zdravniku jih pospremijo do čakalnice in počakajo nanje med pregledom, pomagajo nesti vrečke iz trgovine in jim priskočijo na pomoč pri vzpenjanju po stopnicah. To so ljudje z velikim srcem, ki jemljejo svojo humanost za samoumevno in častno dejanje. Kandidati za voznike lahko svoj interes sporočijo Moniki Buser, telefon 02/654-2-310 ali preko e-pošte: [email protected]

Prostofer je namenjen vsem tistim starejšim, ki ne vozijo sami, nimajo sorodnikov in imajo nizke mesečne dohodke, pa tudi slabše povezave z javnimi prevoznimi sredstvi. Prostofer jim omogoča lažjo dostopnost do zdravniške oskrbe, brezplačne prevoze do javnih ustanov, trgovinskih centrov ipd. Uporabnik, ki potrebuje prevoz, pokliče na brezplačno številko 080 10 10. Po najavi prevoza klicni center obvesti prostovoljnega voznika o prevozu. Vozilo je zagotovljeno s strani občine, prav tako je poskrbljeno za zavarovanje tako voznika kot tudi sopotnikov. Klicni center je na voljo za rezervacije prevozov vsak delovnik med 8.00 in 18.00 uro, rezervacijo prevoza pa je potrebno najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Vozniki prostovoljci bodo prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8.00 in 16.00, izjemoma pa se lahko dnevi in ure tudi prilagodijo potrebam.

V prvi fazi bodo v Pesnici za izvajanje prevozov uporabili občinsko vozilo

Kot so nam pojasnili v občinski upravi v Pesnici, bodo za izvajanje prevozov Prostofer v prvi fazi najverjetneje namenili občinsko vozilo. Prevozi v tem trenutku še niso zaživeli, bodo pa, po pojasnilih direktorice občinske uprave Milice Simonič Steiner, kmalu: “Zdaj iščemo kandidate, ki bodo opravljali delo prostoferjev. Obvestili smo vsa društva upokojencev v občini in ostala društva, da zainteresirane povabijo k prijavi. Pogodbo z zavodom Zlata mreža, ki izvaja projekt, je že podpisana.”

Obvestili smo vsa društva upokojencev v občini in ostala društva, da zainteresirane povabijo k prijavi.

Prevozi Prostofer, ki bodo financiran iz proračuna Občine Pesnica, bodo potekali na krajših relacijah do trgovine, lekarne, zdravstvenega doma, pokopališča, … v obsegu približno 12 kilometrov.

Sodelujejo z 79 občinami

Miha Bogataj, direktor zavoda Zlata mreža, nam je povedal, da bodo s prevozi v pesniški občini začeli v mesecu marcu, sicer pa s projektom Prostofer sodelujejo z 79 občinami po Sloveniji. V kratkem, najbrž že v aprilu, bodo vzpostavili tudi sodelovanje z Mestno občino Maribor.