Vsebina krajevne proslave je bila prežeta z dobrodelnostjo

Letošnji krajevni praznik so v Pesnici pri Mariboru zasnovali na način, kjer izhajajo iz tradicije kraja. "Društva, zveze, organizacije in šola so srce našega kraja. Da je temu res tako pa se kaže tudi iz programa krajevnih prireditev," je uvodoma poudarila predsednica krajevne skupnosti mag. Klavdija Samogy Simonič. Že znano temo "Pesnica skozi čas" pa so letos nadgradili s humanitarno noto, saj je bila vsebina krajevne proslave prežeta z lanskimi naravnimi nesrečami. Prejemnikom priznanj so s tem želeli izkazati hvaležnost za njihovo požrtvovalnost in nesebično pomoč.

"Opravljati dobra dela in ob tem ničesar pričakovati v zameno so izjemne sposobnosti posameznikov, skupin in društev. Zato je prav, da jim podelimo priznanja."

"Ko se spominjamo, kaj se je dogajalo leta 2023, nikakor ne smemo pozabiti na nesrečo, ki nas je doletela. Številne nevihte, toča, poplave in plazovi so zahtevali takojšnje ukrepanje in veliko dodatnih finančnih sredstev. S tem se je ponovno pokazalo, kako Slovenke in Slovenci znamo stopiti skupaj, to pa znamo tudi krajanke in krajani naše občine," je povedala predsednica krajevne skupnosti. S tem pa se je strinjala tudi direktorica Občinske uprave Občine Pesnica, Milica Simonič Steiner. "Minulo leto nam z vremenskimi ujmami ni prizaneslo. Neurja so povzročila veliko škode na infrastrukturi ter na naših stanovanjskih in gospodarskih objektih," je dodala.

[[image_1_article_67005]]

Podelili so šest enakovrednih priznanj

Letošnji prejemniki priznanj KS Pesnica pri Mariboru so bili izbrani na podlagi sklepa sveta krajevne skupnosti Pesnica pri Mariboru, vseh šest priznanj pa je bilo enakovrednih. "Po vsem tem, kar se je dogajalo v lanskem letu, se nam je enostavno zdelo primerno, da izpostavimo tudi takšne stvari. Menim, da si je vseh 6 organizacij, oziroma društev, to priznanje tudi iz srca zaslužilo. V bistvu smo res iskali vse tiste, ki so kakor koli pomagali. Verjetno so nekateri bolj kot drugi, a je pomembno, da stojimo za vsemi. Tudi, če so imeli samo eno akcijo," nam je po proslavi zaupala mag. Klavdija Samogy Simonič.

Prejemniki priznanj KS Pesnica pri Mariboru 2024 so: Prostovoljno gasilsko društvo Pesnica (PGD Pesnica), Občinski štab Civilne zaščiteKrajevna organizacija RK PesnicaHumanitarno društvo NI-LU iz srca do src, Društvo prijateljev mladine Pesnica in Turistično društvo Pesnica.

Pri tem pa je potrebno poudariti, da so tokrat prvič izbrali eno temo, ki je povezovala vse dobitnike priznanj – v tem primeru dobrodelnost in prostovoljstvo v času lanskih vremenskih ujm.

Zasnovali so bogat program

Današnji program so dodatno obogatili številni nastopi. Člani Male pihalne godbe Neuvirtovi Štajerci so obiskovalce s prijetnimi melodijami razveseljevali že na ploščadi večnamenskega centra. Tekom večera pa so se na odru zvrstili otroci vrtca Pesnica, Duo Eva in Matic Lorbek, Rebeka Gajšek na violini in njena mama Barbara Gajšek na klavirju, Rudi Kraner in Ivan Gradišnik, Mladinski pevski zbor OŠ Pesnica pod vodstvom Alenke Golja, člani dramske skupine Čveka čvek OŠ Pesnica in Rebeka Gajšek z baletno točko iz filma Pepelka. 

[[image_2_article_67005]]

Po uradnem delu proslave pa je sledil še hudomušni nastop bontonologa Saše Županeka, ki je s svojimi osebnimi izkušnjami in raznimi anekdotami nasmejal vse prisotne.