Pred nami so prvomajski prazniki, ki so simbol mednarodne solidarnosti vseh delavcev in nas opominjajo na dogodke z začetka maja 1886 v Chichagu, kjer so okrog prvega maja stavke, ki so trajala že mesece, dosegle vrhunec. Številne tovarne v mestu so obstale, delavci so se zbrali na trgih in ulicah. Na enem od shodov je policija pred tovarno streljala v množico ljudi in ubila enega ter ranila več stavkajočih. Sledile so demonstracije proti policijski brutalnosti. 

Majska drevesa bodo postavili v vseh krajevnih skupnostih 

Kot je običaj, bodo v teh dneh po številnih krajih postavljali majska drevesa. To bodo storili tudi v pesniški občini. Osrednji dogodek bo v torek, 30. aprila, ko Turistično društvo Pesnica v sodelovanju s PGD Pesnica in RK Pesnica pripravlja postavitev majskega drevesa. Tega bodo ob zvokih Neuvirtovih Štajercev popoldne ob 16. uri postavili na osrednjem trgu v središču Pesnice, sledilo bo prijetno druženje s pogostitvijo.  

Isti dan, torej na predvečer praznika dela, bodo majsko drevo postavili tudi v Jakobskem Dolu. Dogodek bo potekal v organizaciji tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva, ki bo v sodelovanju z Društvom kmečkih žena Jakob poskrbelo  tudi za hrano in pijačo, in sicer v torek ob 17. uri. Uro kasneje, ob 18-ih, bodo začeli majsko drevo postavljati v Jarenini. Tamkajšnji gasilci ga bodo ob travnatem igrišču postavili ročno, poskrbeli bodo za hrano in pijačo. Druženje ob majskem drevesu v torek pripravljajo tudi gasilci v Pernici. V sodelovanju s tamkajšnjim turističnim društvom se bodo ob 18. uri zbrali pri perniškem gasilskem domu, kjer bo poskrbljeno za hrano in pijačo. Zaradi varnosti bodo drevo postavili že prej. 

V Gačniku bo v sredo ognjeni spektakel 

Na praznični dan, v sredo, 1. maja, se prav posebni spektakel obeta na Domačiji Šraj v Gačniku. Od 19. ure dalje si bodo obiskovalci lahko ogledali ognjeno predstavo, imenovano Ognjena noč. Kot nam je pojasnil Alen Šraj, se bo na njihovi domačiji, na kateri se ukvarjajo z oskrbo konj, turističnimi nastanitvami, sprejemajo pa tudi zaključene družbe, dogajalo že čez dan. Prišli bodo žonglerji iz različnih slovenskih regij, za katere bodo organizirali interne žonglerske delavnice in tekmovanje v žongliranju.

Za dostop do Domačije Šraj je potrebno pri sadjarskem centru, na vrhu pri križu, zaviti desno oziroma v navigacijo vpisati naslov Gačnik 75. 

Zvečer, ko bo padel mrak (okoli 20. ure), pa bodo začeli z ognjenimi točkami, ki si jih bodo lahko ogledali vsi, ki jih to zanima. Začetek zbiranja bo že od 19. ure dalje, ko bo dovolj temno, pa se bodo na prostem, na veliki vadbeni površini na mivki, začela ognjena predstava z različnimi žonglerskimi rekviziti. Ogled predstave bo brezplačen, za obiskovalce bo na voljo pijača in prigrizek. 

[[image_1_article_65605]]

Ker se Alen tudi sam ukvarja z žonglerstvom, so se letos prvič odločili za žonglersko druženje, ki ga bodo v večernih urah razširili s predstavo, odprto za javnost. Šrajevi so nam še povedali, da so v preteklosti na njihovem hribu za prvomajske praznike večkrat goreli veliki kresovi, s sredino ognjeno predstavo pa to tradicijo na nek način nadaljujejo. Če bo dogodek uspel, bi lahko postal tradicionalen.

[[image_2_article_65605]]