Na današnji dan, 16. junija leta 1992, je bil v sarajevskem naselju Dobrinja med stanovanjskimi bloki ob eksploziji granate ranjen novinar Mladine Ivo Štandeker. Vojnega dopisnika so zadeli drobci granate, izstreljene s srbskih položajev. Istega dne je umrl v bolnišnici na Palah.

Poleg Štandekerja je bila v napadu ranjena tudi ameriška fotoreporterka Jana Schneider, s katero sta pred tem več mesecev preživela v Sarajevu in drugih delih Bosne in Hercegovine. Mirjana Babić, ki je s svojim vozilom poskušala rešiti ranjena novinarja, je takrat za STA povedala, da ju je želela odpeljati v mestno bolnišnico, a so jo Srbi ustavili na prvi barikadi. Vse tri so pod prisilo odpeljali najprej na Ilidžo, nato pa v kakih deset kilometrov oddaljeni planinski dom, kjer so imeli po navedbah Babićeve sprejemni center. Babićevo so nato izpustili, agonija ranjenih novinarjev pa se je po več urah poskusa prevoza v klinični center v Sarajevu končala s Štandekerjevo smrtjo.

Schneiderjeva, ki je v napadu skoraj izgubila nogo, je kasneje povedala, da sta na usodni dan s Štandekerjem skušala priti do točke, od koder bi lahko fotografirala vzpetino Mojmilo, kjer naj bi bili utaborjeni srbski vojaki.

Štandekerja zelo cenijo 

Slovensko društvo Cankar je na mestu, na katerem je bil Štandeker smrtno ranjen, postavilo spominsko ploščo, nad katero raste lipa.

[[image_1_article_67122]]

Ker je objektivno poročal o dogajanju v Bosni, ga zelo cenijo. Vsako leto okrog tega datuma pripravijo spominsko slovesnost in tako je bilo tudi pretekli torek, ko sta Slovensko društvo Cankar iz Sarajeva in slovensko veleposlaništvo v BIH pripravila slovesnost, na kateri so bili navzoči župan in predstavniki občine Pesnica, Štandekerjevega rojstnega kraja, predstavniki občine Novi Grad Sarajevo, mestne skupnosti Dobrinja, Slovenske vojske, združenja Cankar in veleposlaništva.

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta 1961 v Pesnici pri Mariboru. Za revijo Mladina je začel delati leta 1987. Najprej je pisal članke o stripovski kulturi, štiri leta je bil urednik Zadnje strani, najbolj odmevne časopisne rubrike osemdesetih let, in kasneje urednik mednarodne priloge World Media. Leta 1992 je posmrtno prejel častni znak svobode za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije, 2019 je prejel plaketo mesta Sarajeva. Leta 2011 so na kraju, kjer ga je zadela granata, postavili spominsko ploščo. Za Mladino je med drugim pisal reportaže in intervjuje o jugoslovanski politični emigraciji in afriških misijonarjih, zapisoval pa je tudi sodobno zgodovino Balkana. Z začetkom vojne v Sloveniji je postal tudi vojni poročevalec, ki je kot očividec poročal z bojišč od Šentilja, Osijeka in Vukovarja do Dubrovnika in Sarajeva.

Leta 2022 so v Pesnici  Ivu Štandekerju posthumno podelili naziv častni občan Občine Pesnica.

Pred spominsko ploščo so položili cvetje, posebej pa velja omeniti svečo iz leta 1992, ki jo je za posebno priložnost hranil nekdanji bosanski borec. V torek jo je prižgal v spomin na slovenskega novinarja. Zapel je Pesniški oktet, zbrane pa so nagovorili domačinka, ki je Štandekerja v svojem avtu odpeljala proti bolnici, veleposlanik Damijan Sedar in župan občine Pesnica Gregor Žmak.

[[image_2_article_67122]]

[[image_3_article_67122]]

"Vsi si želimo, da se kaj takega nikoli več ne ponovi"

Gregor Žmak je v nagovoru poudaril, da je Sarajevo v tistem obdobju doživelo hude čase in da si vsi želimo, da se kaj takega nikoli več ne ponovi. "Če naši obiski oziroma spomin na g. Štandekerja pripomorejo vsaj kanček za prihodnji mir v Bosni, potem smo skupaj naredili največ, kar lahko."

V prihodnjih dneh bo delegacija Občine Pesnica skupaj s Pesniškim oktetom obiskala tudi vse ostale grobove njihovih častnih občank in občanov. 

Spomnil je, da tudi društva v eni in drugi državi že navezujejo stike. V Bosni je to Slovensko društvo Cankar, pri nas Javni sklad za kulturne dejavnosti občin Kungota, Pesnica in Šentilj. Kot je še povedal župan, so jih kolegi z društva Cankar povabili, da prihodnje leto sodelujejo na njihovi osrednji proslavi v mesecu juniju. 

[[image_4_article_67122]]