V okrepčevalniki Skupek v Jarenini so pretekli konec tedna pripravili že 5. salamijado treh občin, ki jo je tudi tokrat organizirala salamarska sekcija Turističnega društva Šentilj. Vzorce izdelovalcev salam iz občin Kungota, Pesnica in Šentilj ter ostalih tudi bolj oddaljenih krajev je licencirana strokovna komisija ocenila že v petek. 

Ocenili so 45 vzorcev salam

Člani komisije, med katerimi sta bila tudi župana Šentilja in Pesnice Štefan Žvab in Gregor Žmak, so ocenili skupaj 45 vzorcev domačih salam, največ, 22, v kategoriji klasične salame, sledile so divjačinske in ostale salame. "Kvaliteta salam se iz leta v leto izboljšuje. Vidi se, da se izdelovalci trudijo, da želijo biti čim bolje uvrščeni na naši salamijadi. Res pa je, da jih je letos nekoliko ponagajalo vreme. Zaradi nestabilnega vremena je bilo sušenje salam oteženo, tisti, ki nimajo zorilne komore, so bili v težavah," nam je povedal Stanislav Žebela, vodja salamarske sekcije. 

[[image_1_article_64979]]

Sobotni del prireditve je bil odprt za javnost. Obiskovalci od blizu in daleč so ob plačilu pet evrov prostovolnega prispevka neomejeno degustirali ocenjene salame in uživali ob jedeh na žaru in v pijači, za kar je poskrbel gostitelj dogodka. 

[[image_2_article_64979]]

Koga so nagradili?

Salamarska sekcija je trem najboljšim v vsaki od kategorij podelila priznanja. Med klasičnimi salamami se je najbolje odrezala Maja Skupek, na drugo mesto se je uvrstil Janez Hrepernik, na tretje pa Edvald Lilek. V kategoriji divjačinskih salam je bil najbolje ocenjen izdelek Terezije Vračko, drugo in tretje mesto je zasedel Silvester Nikl. Marko Tišler se je med ostalimi salamami uvrstil na prvo in drugo mesto, tretje v tej kategoriji je zasedel Mario Ošlovnik. 

[[image_3_article_64979]]