Občina Pesnica je za namen kulturne, prireditvene, muzejske, razstavne in turistične dejavnosti v kraju obnovila objekt stare šole v Jarenini. V zgradbi, imenovani Štajerska hiša glasbe, je osrednji prostor namenjen muzeju Alfija Nipiča. Poleg stalne razstave v muzeju so v obnovljenem objektu še večnamenska dvorana, trgovinica za obiskovalce, prostori turističnega društva in vinoteka.

Slavnostna otvoritev muzeja bo to soboto, 29. junija, ob 20. uri. Že od 18. ure dalje bo na vaškem trgu v Jarenini igrala Mala pihalna godba Neuvirtovi Štajerci, predstavila se bo tudi Mažoretna in twirling skupina občine Pesnica. 

Pridejo Alfijevi dolgoletni glasbeni prijatelji 

Po uradni otvoritvi se bo na prireditvenem prostoru na prostem začel koncert Alfija Nipiča, na katerem bodo nastopili njegovi dolgoletni glasbeni prijatelji: Nina Pušlar, Darja Gajšek, 6pack Čukur, Miran Rudan, Tomaž Domicelj in harmonikarja Denis Novato ter Siniša Čeh.

Alfi bo v soboto predstavil tudi svojo biografijo Ostal bom muzikant. V njej v besedi in sliki opisuje svojo 63-letno pevsko in glasbeno kariero. V knjigi je med drugim kar 350 fotografij. 

[[image_2_article_67557]]

Alfijeva stalna razstava v muzeju, imenovana Ostal bom muzikant, obsega predstavitev njegovega življenja (kot pevca narodnozabavne in zabavne glasbe ter častnega občana Občine Pesnica). Predstavljena bo njegova glasbena pot od začetkov do uspehov na Popevki vesele jeseni, legendarnega Silvestrskega poljuba, sodelovanja z Ansamblom bratov Avsenik, nadaljevanja samostojne glasbene kariere, koncerta Avsenikov v Jarenini 1983 in 1988, turnej in gostovanj v tujini.

Na ogled bodo pevčeve nagrade, priznanja in zlate plošče ter raznoliki eksponati iz njegove zbirke (slikovno gradivo, plakati, avdio in video gradivo), tekstovno gradivo (članki, knjige), ostali eksponati (zlate plošče, odlikovanja, priznanja, plakete, nagrade ter oblačila in narodna noša).

Postavitev vključuje video in doživljajske pristope v večnamenski dvorani v mansardi, ki bo namenjena tudi glasbenim predstavitvam izvajalcev narodnozabavne in druge glasbe ter kulturnim in izobraževalnim prireditvam.  Priprava stalne razstave je potekala pod strokovnim vodstvom Muzeja narodne osvoboditve Maribor, kjer je bila leta 2021 postavljena razstava ob 50. obletnici pesmi Silvestrski poljub.

[[image_1_article_67557]]

Butična trgovina in vinoteka 

Pritlični prostori obnovljene stare šole so namenjeni sprejemu obiskovalcev muzeja, turistom ter ostalim, ki se bodo ustavili z namenom, da se seznanijo s turistično ponudbe kraja in občine ali poskusijo in kupijo lokalne izdelke v butični trgovini, kjer bodo na voljo tudi spominki. Tam bo prostor za svoje delovanje dobilo tudi Turistično društvo Ovtar Jarenina, ki bo zadolženo za izvajanje raznovrstnih programov v prenovljeni stavbi. V pritličju je še kuhinja za izvedbo učnih vsebin s področja lokalne kulinarične ponudbe ter pripravo manjših pogostitev za skupine obiskovalcev muzeja. V kletnih prostorih je urejena vinoteka, kjer bodo na voljo vina domačih vinogradnikov. Staro šolo Jarenina je obnovila Občina Pesnica, ki je tudi lastnica objekta. Obnovo je sofinanciralo Ministrstvo za kulturo RS.

Muzej bo odprt vsak dan med 10. in 18. uro v poletnem in med 10. in 17. uro v zimskem času.

Gostilna Lipa odpira vrata sredi julija

Obiskovalci muzeja se bodo gotovo z veseljem ustavili v bližnji prenovljeni gostilni Lipa, katere najemnica je Helena Ribič Klemen, sestra masterchefa Darka Klemna. Uradna otvoritev gostilne bo predvidoma sredi julija.