Društvo kmečkih žena Jakob v sodelovanju z Zvezo kmetic Slovenije organizira Jakobsko kühlo, 14. državno tekmovanje članic društev kmečkih žena in deklet  v kuhanju kisle žüpe. Dogodek bo potekal v nedeljo, 14. julija, v središču Jakobskega Dola v občini Pesnica. V neposredni bližini bo na voljo degustacija vin Turistično vinogradniškega društva Jakob, svojo stojnico bo imela zeliščarka Jožica Šerbinek. 

Prijave zbirajo do 9. julija

Kot nam je povedala Marta Kraner, predsednica Društva kmečkih žena Jakob, prijave ekip iz vse Slovenije zbirajo do torka, 9. julija. Tudi letos pričakujejo okoli deset ekip, med njimi bodo tudi domačinke. Organizatorji jim bodo zagotovili kotel in meso, vse ostalo ekipe prinesejo s seboj. "Kuhamo na prostem pod paviljoni, včasih smo pod kotli kurili z drvmi, zdaj to počnemo s plinom." 

Najboljše ekipe bodo nagrajene

S kuhanjem bodo začeli okoli 9. ure dopoldne, takoj po žrebu številk oziroma delovnih mest, okoli 12-ih bodo kisle juhe pripravljene, takrat jih bo ocenila strokovna komisija. Marta Kraner dodaja, da imajo člani komisije težko delo, saj ima za  kislo žüpo vsaka gospodinja svoj recept. Ne ocenjujejo pa zgolj jedi, temveč tudi urejenost delovnega mesta in higieno. Prvouvrščena ekipa bo nagrajena z zlato kühlo, druga in tretja s srebrno, vsi ostali z bronasto. V lanskem letu je najboljšo juho skuhale članice Društva kmečkih gospodinj Sveti Jurij v Slovenskih goricah. 

Obiskovalce od blizu in daleč vabijo na degustacijo 

Pripravljene kisle juhe bodo nato na voljo za degustacijo, tako da prihodnjo nedeljo v Jakob lepo vabijo obiskovalce od blizu in daleč. Ti lahko ekipe spremljajo že med kuhanjem.