V Pesnici pri Mariboru so danes, v soboto 1.6.2024, pričeli s prireditvami ob krajevnem prazniku, ki so ga otvorili s prav posebnim dogodkom – srečanjem starodobnih vozil. Prijateljsko društvo starodobnih vozil Pesnica je poskrbelo, da so obiskovalci že od zgodnjih jutranjih ur lahko občudovali več kot 50 starodobnih vozil. Lastniki so bili predvsem iz vzhodne Slovenije, med drugim iz Slovenske Bistrice, iz Slovenskih Konjic in seveda iz okoliških občin Šentilj, Kungota ter Pesnica.

Nagrado je prejel lastnik vozila Opel Olympia iz leta 1951

Obiskovalci so se lahko sprehajali med razstavljenimi avtomobili, motorji, tovornimi vozili in avtodomi. Med najstarejšimi eksponati je bil Opel Olympia iz leta 1951, poleg njega pa še eden iz leta 1952. Posebno pozornost je pritegnil tudi motor Ural iz leta 1954, ki ga je pripeljal sam predsednik društva, Alojz Lukman.

Med srečanjem pa je do nas pristopil tudi starejši moški, čigar Ford iz leta 1938 je žal odpovedal tik pred srečanjem. Pokazal nam je fotografijo svojega vozila pred garažo in z žalostjo poudaril, da bi bil njegov avto verjetno najstarejši na današnjem srečanju.

[[image_1_article_66762]]

Ljubitelji starodobnikov so se med 8. in 9.30 uro zbrali v pesniškem športnem parku. Ob 9.30 pa so se podali na vožnjo skozi Jarenino, Šentilj in Zgornjo Kungoto. Naslednji postanek so imeli ob 10. uri na kmetiji Eder v Gačniku, opoldne pa na mejnem prehodu Šentilj, kjer so se podali tudi čez avstrijsko mejo. Dve uri kasneje so se ustavili pri Bistroju Marco v Zgornji Kungoti, ob 15. uri pa so se vrnili v Pesnico.

Vozila z bogato zgodovino

Alojz Lukman, predsednik društva, je bil po srečanju navdušen nad številom obiskovalcev in seveda nad številom starodobnikov. "Vidim, da je starodobnikov vedno več. Ne preseneti nas niti vreme, zjutraj je malo porosilo, kar pa je verjetno zato, da so se naše 'mašine' malo ohladile, da ne bi bile med vožnjo prevroče," se je pošalil. Poudaril je tudi, da si vsi starodobniki zaslužijo lepe ocene in priznanje, saj lastniki v njih vložijo res ogromno truda, denarja in prostega časa.

Velikokrat nas kdo vpraša, koliko so ta vozila vredna. Osebno mislim, da je to, kot bi prodajal spomine. Nam lastnikom pomenijo ogromno, komu drugemu morda čisto nič.

[[image_2_article_66762]]

Na dogodku je bil seveda prisoten tudi pesniški župan, mag. Gregor Žmak, ki je prav tako lastnik starodobnega vozila. Zaradi drugih obveznosti pa je tokrat žal prišel brez svojega 'jeklenega konjička'. "Vsako leto vidimo, da so ti starodobniki res 'v nulo' urejeni. To so naši ljubljenčki in tako se do njih tudi obnašamo. Verjamem, da ima vsak izmed teh avtomobilov bogato zgodovino in le-ta nas definira tudi v sedanjosti. Verjamem, da bomo skupaj naredili še veliko lepih kilometrov," je zaključil.