Občina Pesnica je pozdravila prve prostovoljce projekta Prostofer, prostovoljnega šoferja in brezplačnih prevozov za starostnike. Ob uradni postavitvi projekta so predali vozilo svojemu namenu, prostovoljce pa sta nagovorila nosilec projekta Miha Botagaj in župan mag. Gregor Žmak. Prostofer bo sicer v občini Pesnica zaživel po 22. marcu.

Zagotavljanje prevoza tistim, ki ga nimajo in imajo nizke mesečne dohodke

Prevozi so namenjeni vsem starejšim, ki storitev potrebujejo, ker imajo nižje mesečne prihodke, sami ne vozijo in nimajo sorodnikov, ki bi jim lahko pomagali.  Prostovoljni šofer je lahko vsak, ki ima čas, vozniško dovoljenje in je pripravljen pomagati tistim, ki prevoze potrebujejo. V Občini Pesnica jih je zaenkrat 6, pričakujejo pa, da jih bo še več prijavilo, ko projekt zaživi. Ob rednem delovanju torej pričakujejo, da bo aktivnih okoli 10 prostovoljcev.

Kot je povedal župan občine Pesnica Gregor Žmak, je storitev pomembna predvsem zaradi tega, ker občina ni tako dobro pokrita z javnim prevozom. “Pomembno je, da ljudem ponudimo možnost, da se lahko pripeljejo iz enega kraja v drugi kraj oz. da se lahko pripeljejo tudi do zdravstvenih storitev, do pokopališča, do česarkoli pač potrebujejo.” Prostofer je namenjen predvsem krajšim relacijam, za daljše prevoze bi šlo izjemoma za kakšne nujne preglede v slovenskih bolnišnicah in obiske javnih ustanov, ki jih ni v domači občini.

Menim, da je to pomembno, predvsem za ljudi, ki nimajo svojega prevoza in imajo nizke mesečne prihodke in prav je, da takšnim ljudem tudi pomagamo.

Žmak pričakuje, da bo prostovoljcev vedno več. “Nekateri tudi danes niso mogli priti, verjamem pa, da bo tega vedno več in da bo ta storitev dobro obiskana.” Pojasnil je še, da s finančnega vidika za občino pomeni, da bo krila stroške bencina in vsega zavarovanja, se pravi voznika in potnikov. Tudi vozilo, ki je bilo danes predstavljeno, je bilo sicer zagotovljeno s strani občine. Avto ima štirikolesni pogon, kar je dobro, ker bodo lahko z njim dostopali tudi do težje dostopnih lokacij, ki jih je v občini Pesnica kar nekaj, je še pojasnil župan.

Prostovoljci so več kot samo vozniki, so tudi spremljevalci

Kot je povedal direktor Zavoda zlata Mreža in vodja projekta Prostofer Miha Bogataj, je Pesnica 81. občina, ki se je pridružila v projekt. “Do konca leta računamo, da bo okoli 100 občin. Z veseljem povem tudi, da se nam v kratkem priključi tudi Mestna občina Maribor kot naša največja mestna občina, ki jo bomo priklapljali v ta projekt.”

Predaja ključev prostovoljcu.

Bogataj je razložil, kako točno Prostofer deluje. “Projekt je precej enostaven, telefonska številka 080 10 10 je enotna za celotno Slovenijo. To pomeni, da uporabnik storitve, ki potrebuje prevoz, pokliče na to številko vsak dan od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure. Takrat je na voljo naš klicni center, ki zabeleži potrebo po prevozu. Potem klicni center prevzema tudi vlogo koordinatorja, kar pomeni, da zagotovi voznika in obvesti uporabnika, kateri voznik pride ponj.” Rezervacijo prevoza je sicer potrebno najaviti vsaj tri dni pred izvedbo storitve. Vozniki bi naj prevoze opravljali od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro, izjemoma se lahko dnevi in ure prilagodijo potrebam.

Je bistveno več kot taksi, ker tukaj ne gre samo za storitev od vrat do vrat, ampak so naši vozniki prostovoljci tudi v večini primerov spremljevalci. Kar pomeni, da ko pridemo do bolnišnice, do lekarne, do trgovine, seveda velikokrat našega uporabnika tudi pospremimo, nesemo vrečko, če je potrebno, gremo do bolnišničnega okenca in podobno. 

Želijo pomagati zaradi zavedanja, da je več ljudi, ki pomoč potrebujejo

Prostovoljci so nam pojasnili, da so k projektu pristopili predvsem zaradi zavedanja, da je v občini več starejših ljudi, ki potrebujejo pomoč. Pomembno se jim zdi, da si za to vzamejo čas.

Prva vožnja prostovoljca.

Pristopil sem predvsem zato, ker rad pomagam starejšim ljudem, tudi jaz bom enkrat star in bi rad vedel, da bi drugi meni pomagali, me kam odpeljali. Pomagal bom predvsem če bodo šli v trgovino, da jim pomagam nosit vrečke, potiskat voziček in tudi nakupovat. Sem že nekaj let v pokoju, zato sem se odločil, da ko pridem na vrsto, bom z veseljem skočil na pomoč. Sem rekel, da si bom za to vzel čas,” nam je pojasnil prostovoljec projekta v Občini Pesnica Bojan Vodušek.