V Jarenini, eni od štirih krajevnih skupnosti v občini Pesnica, so včeraj obrezali potomko Stare trte z mariborskega Lenta. Na prostoru med starim vrtcem in šolo v središču Jarenine je bila posajena leta 2001. Ob 880-letnici kraja, leta 2019, so v neposredni bližini trte postavili še staro prešo, na kateri v času trgatve grozdje, ki obrodi na jareninski potomki, tudi stisnejo. Gre za edino občinsko potomko stare trte v pesniški občini, ki jo je lokalna skupnost prejela v spomin na jareninskega rojaka Iva Zupaniča, slovenskega agronomoma ter vinogradniškega in vinarskega strokovnjaka. Leta 2000 so mu v kraju odkrili spominsko ploščo.

Za trto skrbi predsednik Turističnega društva Ovtar Jarenina

Jareninska potomka je v skrbništvu Turističnega društva Ovtar Jarenina, zanjo skrbi predsednik društva Zvonko Repina, pomaga mu Jože Kurnik, ki zadnja leta poskrbi za rez in nego trte, njeno okolico pa urejajo člani turističnega društva. Včerajšnjega dogodka so se udeležili krajani, predstavniki društev, občinski viničar Srečko Črnko in tudi pesniški župan mag. Gregor Žmak.

Kot nam je povedala predsednica krajevne skupnosti Sandra Kurnik Zupanič, je trta v zelo dobri kondiciji, za kar ima veliko zaslug Jože Kurnik. “Vsa leta nam daje lepe grozde modre kavčine. Čeprav je trta v neposredni bližini šole, ni nikoli nihče ni potrgal grozdov, vedno so počakali do trgatve. Le ptice so kdaj pa kdaj nezaželeni obiskovalci. Naj še povem, da je mesto, kjer trta raste, izbral tedanji mestni viničar Tone Zafošnik, ki je bil tudi prisoten ob saditvi. Prireditev leta 2019, ko smo ob trti postavili nadstrešnico, je vodil sedanji mestni viničar Stane Kocutar.”