Občina Pesnica in KUD Marice Kerenčič sta včeraj v Pesnici pripravila svečano zasaditev lipe v čast 80-letnice rojstva pisatelja in častnega občana Toneta Partljiča.

Občina Pesnica in KUD Marice Kerenčič sta včeraj v Pesnici pripravila svečano zasaditev lipe v čast 80-letnice rojstva pisatelja in častnega občana Toneta Partljiča.

Na včerajšnji slavnostni zasaditvi lipe, pisatelju in častnemu občanu Tonetu Partljiču so nastopili Komorni ženski zbor KUD Marice Kerenčič in Šentjurski fantje iz Jurija ob Pesnici.

Na dogodku so spregovorili Vesna Trampuš, predsednica KUD Marice Kerenčič Pesnica, župan Občine Pesnica, mag. Gregor Žmak in Aleksandar Popovski, umetniški direktor Drame SNG Maribor ter režiser predstave nastale po motivih Partljičevih zgodb, Mostovi in bogovi.

Župan Občine Pesnica, mag. Gregor Žmak, se je zahvalil Tonetu Partljiču za vsa dela. Še posebej za znamenitega Kulaka, ki so ga snemali v teh krajih, ko so krajani postali igralci, in za biografski roman Pesnica, s katerim je Partljič kraju Pesnica pri Mariboru postavil svojevrsten literarni spomenik.

Najprej se posadi lipa, dvesto let smo prepozni

Tone Partljič se je svojim rojakom zahvalil za posebno presenečenje ob zasaditvi lipe. V svojem govoru je med drugim dejal, da so dvesto ali tristo let prepozno prišli, ker bi Pesničani že davno morali postaviti sredi vasi lipo, cerkev, trg, kar lahko z zavistjo vidimo v Pernici ali Jarenini.

Malo pozno, ampak sem ponosen, da se sedaj Pesnica konstituira

Povsod imajo vasi središča, imajo trg, lipo, cerkev. Imaš občutek, da si prišel v vas. Partljiča čudi, da ti pomembni ljudje, gospodarji, ki so tukaj živeli pred sto in več leti, še zlasti, ko je prišla železnica, niso zbrali te energije, da bi imeli šolo ter da niso zgradili cerkve in  središča. Šolo je Pesnica dobila komaj v času nemške okupacije, prej so hodili v Jarenino in Kungoto. “Najprej pa se posadi lipa“, je nadaljeval Partljič in v šali dejal, da bo čez dvesto let še najbrž vse ostalo. Pohvalil je občino, da bo v domačem kraju, Pesnici, zgradila pokopališče. “Malo pozno, ampak sem ponosen, da se sedaj Pesnica konstituira“, je še dejal.

Med gosti so bili tudi župan Občine Ribnica na Pohorju, Srečko Geč, katere častni občan je prav tako Tone Partljič, Rado Pavalec, nekdanji prvak mariborske Drame in častna občana Pesnice, glasbenik Alfi Nipič ter podjetnik Jože Senekovič.