V okviru projekta Šmarješki park koles so v Pernici postavili prvo pametno klop, ki omogoča polnjenje vseh tipov mobilnih telefonov.

Konec prejšnjega tedna so v Pernici v sklopu Šmarješkega parka koles postavili prvo pametno klop v občini Pesnica. Poleg počitka je pametna klop Steora energetsko popolnoma neodvisna, napaja se preko solarnih panelov, omogoča pa polnjenje vseh tipov mobilnih naprav. Osnovna značilnost pametne klopi so polnilci za polnjenje različnih tipov naprav (opremljena je z dvema USB izhodoma z modro ambientalno lučjo za polnjenje kakršnegakoli tipa naprave s pomočjo USB kabla). Ima brezžični polnilec, integriran v površino akrilnega stekla, ki omogoča polnjenje brez uporabe kabla. Svojo napravo enostavno postavite na površino za brezžično polnjenje. Pametna klop je povezana na Include Dashboard – nadzorno platformo, na kateri se spremlja analitika uporabe klopi. Klop je prav tako opremljena z naprednim 4G internetom, v večernih urah pa jo bo krasila LED ambientalna razsvetljava.

Šmarješki park koles bo služil tudi kot parkirišče

Milica Simonič Steiner, direktorica pesniške občinske uprave, nam je pojasnila, da so v okviru projekta Šmarješkega parka koles uredili območje, ki je pred tem služilo kot parkirišče v makadamski izvedbi. “Občina se je s krajevno skupnostjo in šolo dogovorila, da bodo na tem območju uredili prostor, kjer bi lahko otroci izvajali varno vožnjo s kolesom in opravljali tudi izpite za kolo. Prej smo to opravljali po cestah. Ta park je na nek način urejen kot poligon, v tistem času, ko ga ne bodo uporabljali otroci oziroma šola, pa bo služil kot parkirišče. Ločen bo tudi s cestno zapornico. Tam smo postavili tudi prej omenjeno pametno klop, katere vrednost znaša dobrih 3.400 evrov.”

Ta park je na nek način urejen kot poligon, v tistem času, ko ga ne bodo uporabljali otroci oziroma šola, pa bo služil kot parkirišče. Ločen bo tudi s cestno zapornico. Tam smo postavili tudi prej omenjeno pametno klop, katere vrednost znaša dobrih 3.400 evrov.

Pametne klopi bodo v bližnji prihodnosti postavljali tudi v preostalih treh krajevnih skupnostih. Tako jih bodo uredili tudi v Pesnici v okviru  športnega parka, do konca leta pa še v Jakobu in Jarenini. Na tak način občina Pesnica postaja sodobna in povezana, predvsem pa se s takšnimi projekti izboljšuje kakovost življenja vseh občanov. “Pametne klopi umeščamo na takšne prostore, ki so dostopni širši množici ljudi, predvsem mladim pa tudi vsem ostalim, ki so v koraku s časom. Poleg tega imamo po vseh krajevnih skupnostih vzpostavljeno tudi Wi-Fi omrežje,” je še pojasnila Milica Simonič Steiner.