Pod okriljem salamarske sekcije Turističnega društva Šentilj je preteklo soboto v Okrepčevalnici Skupek na Poličkem vrhu v krajevni skupnosti Jarenina potekala 4. salamijada občin Pesnica, Kungota in Šentilj. Šlo je za dvodnevni dogodek, na katerem so se predstavili ljubiteljski izdelovalci salam, najboljše pa so na koncu tudi nagradili.

FOTO: TD Šentilj

Prvi del prireditve je bil v četrtek, ko je 15-članska komisija, med njenimi člani sta bila tudi župana Pesnice in Šentilja mag. Gregor Žmak in mag. Štefan Žvab, kungoška županja Tamara Šnofl je bila odsotna, ocenjevala prispele domače salame. Tokrat je bilo na ocenjevanju 48 vzorcev, v lanskem letu, ko je prireditev prav tako potekala pri Skupku, štirje manj. Komisija ni imela lahkega dela, saj je, kot nam je povedal Stanislav Žebela, vodja salamarske sekcije, kvaliteta salam iz leta v leto večja: “Zagotovo se domači izdelovalci salam zdaj, ko tekmujejo, bolj potrudijo, tako da so salame vedno boljše.” Tudi tokrat so salame ocenjevali v treh kategorijah; klasični, divjačinski in druge salame. Največ salam je bilo divjačinskih, najmanj klasičnih.

FOTO: TD Šentilj

V kategoriji divjačinske salame je prvo mesto osvojil Silvan Nikl, drugo Leon Oman in tretje Silvo Triler. Med klasičnimi salamami je slavila Cita Žebela, Mihael Marko je bil drugi, na tretjem mestu je končal Mario Ošlovnik. In še kategorija druge salame: prvo mesto Davorin Horvat, drugo Silvan Nikl in tretje Rajmund Sedminek.

FOTO: TD Šentilj

Sobotni del dogodka se je začel že v dopoldanskih urah, degustacije domačih salam pa se je udeležilo nekoliko manj obiskovalcev kot v lanskem letu. Verjetno je k temu nekoliko pripomoglo slabše vreme, prav tako pa tudi praznik. Najverjetneje bo 5. salamijada prihodnje leto znova na istem mestu, saj so organizatorji z gostitelji in pogoji zelo zadovoljni, prav tako pa je omenjena okrepčevalnica približno v središču občin Kungota, Pesnica in Šentilj.