Državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Ervin Kosi si je v občini Hoče-Slivnica danes ogledal škodo na kmetijskih površinah, ki je nastala po nedavni hudi nevihti s točo. Kot je dejal, se na ministrstvu zavedajo, da morajo kmetijska gospodarstva v najkrajšem možnem času dobiti finančno pomoč, poroča STA.

Najučinkovitejši mehanizem je zavarovanje kmetijske proizvodnje

Po podatkih mariborske območne enote Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) so bili v nevihti s točo pretekli teden poškodovani posevki poljščin, nasadi sadnega drevja, vinogradi in ostale rastline. Nastalo škodo si je danes ogledal Kosi, ki je obiskal kmetiji Vrecl in Lobnik. Na prvi je toča največ škode pustila v vinogradu, pri drugi pa na poljščinah, so sporočili s kmetijskega ministrstva.

Kot je med obiskom poudaril državni sekretar, se ministrstvo zaveda pomena tega, da kmetijska gospodarstva dobijo finančno pomoč v čim krajšem času, da lahko nadaljujejo svojo dejavnost. Najučinkovitejši mehanizem, ki omogoča hitro finančno pomoč po naravni nesreči, je zavarovanje kmetijske proizvodnje, ki ga ministrstvo tudi sofinancira v višini 60 odstotkov obračunane zavarovalne premije, je spomnil.

Kosi je izpostavil tudi pomen izvajanja preventivnih ukrepov, kot so postavitev rastlinjakov in plastenjakov ter protitočnih mrež, saj lahko kmetijska gospodarstva na ta način preprečijo ali vsaj omilijo škodo zaradi naravnih nesreč. Ministrstvo podpira tudi izvajanje obrambe pred točo, saj ocenjujejo, da je vsak napor, ki lahko prepreči večje škode. upravičen. Zlasti to velja za razmere, ko je delež zavarovanih površin še vedno nizek.

Ministrstvo je prisluhnilo tudi vidnejšim predstavnikom lokalnih skupnosti, ki zastopajo mnenje prebivalcev severovzhodnega dela Slovenije. Slednji sporočajo, da kljub stališču strokovne javnosti prebivalci podpirajo izvajanje obrambe proti toči. Kot kazalnike navajajo lastna opažanja ter izpostavljajo izvajanje obrambe pred točo v Avstriji in na Hrvaškem, so v sporočilu za javnost še navedli na ministrstvu.