Odhajajoči direktor mariborskega javnega podjetja Snaga Franc Dover, ki mu nadzorni svet 10.6. kljub dobrim rezultatom poslovanja družbe v zadnjih dveh letih ni podelil novega mandata, je na današnjem zboru delavcev napovedal, da bo vložil pravna sredstva za zaščito svojega imena. Ob tem je izrazil prepričanje, da je šlo za politično menjavo. Kot je povedal, ga je njegova pot pripeljala v Snago leta 2020. "Pripeljali so me novi izzivi na moji življenjski poti, za katere sem imel predhodne izkušnje tako iz komunalnega področja kot tudi z energenti," je pri tem izpostavil.

Za sabo ima več kot 34 let poslovne kariere

Na današnjem zboru delavcev je poleg svojih dosežkov izpostavil tudi odlično sodelovanje z občinami in vsemi zaposlenimi, kar pa po njegovem mnenju "očitno ni bilo dovolj za podaljšanje mandata". "Skozi celotno poslovno kariero sem imel fokus na sodelavcih - njihovo rast tako strokovno kot osebnostno v danem okolju. Da sem lahko ta fokus imel, je verjetno pripomoglo tudi to, da imam za sabo že več kot 34 let poslovne kariere. Lahko rečem, da zelo uspešne. Zato lahko z gotovostjo trdim, da me pri mojem delu spremljajo integriteta, poštenost, vztrajnost, ciljna usmerjenost, ustvarjanje dobre klime, vodenje zahtevnih sestankov, prilagajanje na spremembe sprejemanja odgovornosti, proaktivnost, iskanje rešitev in še bi lahko našteval. Obžalujem pa, da vsi ti argumenti v današnjem času niso prevladali. In da nekateri vendar prevladujoči člani nadzornega sveta tega niso upoštevali ali pa tudi prepoznali, prav tako pa tudi, kar je najbolj pomembno," je povedal.

[[image_2_article_67094]]

"Izpolnjujem vse pogoje, ki so bili razpisani za to delovno mesto, kar pa na podlagi pridobljenega pravnega mnenja z mariborske pravne fakultete, ki ga je pridobil svet delavcev, ne velja za novega kandidata."

Spomnimo, nadzorniki so v ponedeljek za novega direktorja imenovali Vita Martinčiča, ki mu Dover očita, da nima izkušenj z vodenjem vsaj srednje velikega podjetja, niti podjetja s področja komunalnih dejavnosti. Po njegovem je pri imenovanju največ štelo dejstvo, da je član Gibanja Svoboda in njihov svetnik v Slovenski Bistrici. "Kljub tem znanim dejstvom, se je mestna politika odločila delovati, kot je sedaj sprejeto in, kot ste mediji skozi celo lansko leto napovedovali," je pokomentiral.

Dover bo izkoristil vsa pravna sredstva 

Dosedanji direktor je sicer še dejal, da odločitev nadzornega sveta spoštuje, ob tem pa napovedal, da bo izkoristil vsa pravna sredstva za dokazilo, da je predsednik nadzornega sveta ravnal negospodarno in ne v luči dobrega gospodarstvenika.

[[image_1_article_67094]]

"Snaga je odlično delujoče podjetje, gospod Dover ga je vodil zelo dobro. Se pa zaradi zamenjave ne bo zgodilo nič posebnega, zaposleni bodo delali popolnoma enako, tudi servis bo enak kot doslej. Upam pa, da bo novi direktor bolj timski igralec, pred Snago so namreč veliki izzivi, pri čemer naj izpostavim predvsem selitev podjetja na območje sortirnice in zagotavljanje materiala za energijsko izrabo odpadkov. Izzivov je veliko, zato potrebujemo dobro vodenje in sodelovanje vseh zaposlenih," je zamenjavo Dovra včeraj komentiral župan Mestne občine Maribor, Aleksander Saša Arsenovič.

V kolektivu je vzdušje slabo

Po besedah predsednika Snaginega sindikata Srečka Turka je po odločitvi nadzornikov vzdušje v kolektivu slabo. "Žal nam je, ker nam je on [Franc Dover] dal neko upanje, da bomo zgodbo dobro peljali naprej. Pred tem smo imeli nekaj slabih izkušenj," je izpostavil in dodal, da je največji uspeh Doverjevega mandata za same delavce verjetno to, da je uspel z novo sistematizacijo in posledično na ta račun tudi podpis nove podjetniške kolektivne pogodbe, ki je veliko boljša kot splošna pogodba komunalnih dejavnosti.

Kot pove, od novega direktorja ne pričakujejo nič, saj ga ne poznajo in zato tudi ne poznajo njegovega načina dela. "Kar bo bo. Kar nam dajo, to moramo vzeti, saj vpliva na to nimamo. Izrazili smo svoje mnenje, Doverju smo dali vso podporo, več pa žal ne moramo storiti."

[[image_3_article_67094]]