Nizke jutranje temperature v zadnjih dneh so prizadele tudi nekatere vrtnine. Ob tem sicer Miša Pušenjak, specialistka za zelenjadarstvo in okrasne rastline, zaposlena na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor, opozarja, da so nekateri vrtičkarji preveč hiteli in na prosto prehitro posadili oziroma presadili nekatere vrtnine: "Na vrtu v tem trenutku od vrtnin ne bi smelo biti ničesar drugega kot krompir, ki je sicer v zadnjih dneh marsikje pomrznil, in šparglji. Slednji zagotovo niso v celoti pomrznili, bo pa pri njih za kakšen teden manj pridelka. Plodovke, ki so še bolj občutljive na nizke temperature, pa zdaj na prostem še ne bi smele biti."

Če krompir ni v celoti počrnel, ga čimprej poškropimo s pripravkom iz alg 

In kaj lahko storimo, če je zmrzal prizadela naš posevek krompirja? Miša Pušenjak svetuje: "Če smo sadili večje semenske gomolje, potem je pri krompirju ostalo še nekaj zelenega. V tem primeru je krompir samo pomrznil in ne zmrznil, kar pomeni, da si bo opomogel. Gomolji imajo namreč tudi skrite popke, ne samo tistih kalčkov, ki poženejo. Upam, da jih pri sajenju niso preveč odstranili. Moramo pa ga čimprej, ko bo vreme dopuščalo, poškropiti z algami. Kjer pa so gomoljčki majhni, pa bo  potrebo krompir saditi na novo. Težava pa je v tem, da ni več velike izbire semenskega krompirja."

Krompir lahko pomrzne že pri nič stopinjah Celzija. Če ga je doletela zmrzal, to vidimo na listih, ki počrnijo. Če so črna tudi stebla, potem mu ni več pomoči. "Priporočam, da vrtičkarji prizadeti krompir nekoliko odkopljejo in pogledajo, kakšen je pod zemljo. Če je bil tik pod zemljo, je najbrž tudi zmrznil."