Mariborčani se bodo lahko v torek, 18. junija, med 9. in 13. uro na Trgu svobode sprehodili skozi velikanski napihljivi model črevesja.

V skrbi za zdravje prebivalcev in preprečevanje rakavih obolenj Zavod za zdravstveno varstvo Adolfa Drolca skupaj z Društvom za boj proti raku Štajerske, Nacionalnim inštitutom za javno zdravje ter nevladnimi organizacijami pripravlja poseben dogodek z naslovom »Skozi črevo do zdravja«. Mimoidoči vseh starosti bodo povabljeni, da se na zgornji ploščadi Trga svobode seznanijo z rakom na debelem črevesu in danki, dejavniki tveganja ter preventivnimi organizacijami in aktivnostmi, posebno vabilo pa so dobile tudi osnovne šole.

“Med dejavnike, ki povečujejo verjetnost za razvoj raka na debelem črevesju in danki, sodijo predvsem kajenje, prekomerno uživanje alkohola ter nepravilno prehranjevanje.”

Začne se v družini

Kot je na tiskovni konferenci ob organizaciji dogodka povedala namestnica predstojnice OE Patronažnega varstva, Aleksandra Jančič, se ozaveščanje o boleznih, med drugimi tudi o rakavih obolenjih, začne že v družini. Prav patronažno varstvo lahko vstopi v intimo družine in v sodelovanju ostalimi organizacijami posameznikom predstavi preventivne dejavnosti, ukrepe ter svetuje o zdravem življenjskem slogu ter dejavnikom tveganja za nastanek rakavih obolenj.

Tobak, alkohol in neuravnotežena prehrana

Med dejavnike, ki povečujejo verjetnost za razvoj raka na debelem črevesju in danki, sodijo predvsem kajenje, prekomerno uživanje alkohola ter nepravilno prehranjevanje. Tako so organizatorji dogodka poudarili tudi, da so poletne dneve za izvedbo izbrali tudi z namenom osveščanja o uravnoteženi prehrani. Poletje je namreč čas piknikov ter zabav, ki včasih niso prijazne telesu, predvsem črevesju. Predstavnica Slovenske zveze za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo, Mihaela Lovše, pa je še izpostavila, da je mogoče z zdravim življenjskih slogom ter ozaveščanjem o tem 1/3 rakavih obolenj preprečiti.

Starajoča družba

Posebno ranljiva skupina, ki največkrat zboli za rakom črevesja, so starostniki. Mnogo preventivnih aktivnosti je zato namenjenih prav njim, nekatere od teh se odvijajo pod okriljem programa Svit. Gre za preventivni državni program, ki z delavnicami, infotočkami in vabili na presejalne preglede služi zgodnjemu odkrivanju raka na debelem črevesu in danki. Današnja starajoča družba pa pomeni, da bodo takšni preventivni programi ter še bolj tesno sodelovanje med javnim zdravstvom in nevladnimi organizacijami vedno nujnejši. Slednje je izpostavila tudi Olivera Stanojević Jerković, predstavnica NIJZ, ki zaradi staranja prebivalcev napoveduje porast rakavih obolenj na črevesju.

Sprehod skozi črevo – za mlade in manj mlade
Torkovo dopoldne bo tako poživilo dogajanje na Trgu svobode, kjer bodo lahko obiskovalci na stojnicah organizatorjev pridobili informacije o bolezni in se sprehodili skozi model črevesja. Malo mlajšim pa bo pomen zdravega življenjskega sloga za črevesje približala tudi maskota programa Svit.

Pripravila: Jerneja Potočnik