Na Goričkem, kjer že vrsto let stoji 35-metrska pertoška skakalnica, nameravajo zgraditi nov skakalni center. Za občino Rogašovci, ki šteje približno 3000 prebivalcev, bo projekt, ki bi lahko zaživel leta 2023, velikega pomena za razvoj turizma in promocijo kraja.

Foto: Jože Pojbič

“Zime niso več takšne, kakršne so bile. Snega praktično več ni. Nekoč smo bili lahko priča lepim dogodkom in skokom na snegu,” razlaga župan občine Rogašovci Edvard Mihalič in dodaja, da je prav na omenjeni skakalnici skakal tudi Timi Zajc. Ta je leta 2013 celo postavil rekord skakalnice, ko je skočil blizu 34 metrov. Na Pertoči, kjer trenutno stoji 35-metrska skakalnica, bo v prihodnje stal skakalni center.

Interes velik, a brez možnosti za trening

Navdušenje za smučarske skoke naj bi bilo po ocenah Mihaliča precejšnje, prav pomanjkanje snega pa je ključen razlog, da možnosti za trening doma praktično ni. Iz sprejetega proračuna za leti 2021 in 2022 je razvidno, da v občini Rogašovci načrtujejo šest večjih investicij, od teh so tri povezane s športom.

Investicija, težka dobrih štiristo tisočakov, bi bila za majhno občino velik investicijski zalogaj, zato bo sredstva deloma namenila tudi Smučarska zveza Slovenije. 

Posodobitev obstoječe skakalnice in nadgradnja v skakalni center je tako ena izmed njih. Investicija, težka dobrih štiristo tisočakov, bi bila za majhno občino velik investicijski zalogaj, zato bo sredstva deloma namenila tudi Smučarska zveza Slovenije.

Namesto 35-metrske, 10, 20 in 30-metrska skakalnica

“Investicija bo zajemala postavitev 10, 20 in 30-metrske skakalnice, ” pojasnjuje Mihalič in dodaja, da bodo obenem poskrbeli tudi za izgradnjo ustrezne javne razsvetljave, sodniškega stolpa, prostora za gledalce, dostopne poti ter komunalne infrastrukture. “Smučarska zveza bo zagotovila zaletno stezo in umetno travo, občina pa bo ustrezno pripravila teren in poskrbela za infrastrukturo,” razlaga Mihalič.

Investicija bo zajemala postavitev 10, 20 in 30-metrske skakalnice. Smučarska zveza bo zagotovila zaletno stezo in umetno travo, občina pa bo ustrezno pripravila teren in poskrbela za infrastrukturo.

Predvidoma bi lahko na Pertoči bodoče skakalce sprejeli že leta 2023, saj so postopki že v zaključni fazi. “Vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja naj bi bila oddana predvidoma do konca tega meseca, prihodnje leto sledijo gradbena dela, nato pa pa sledi polaganje trave,” dodaja Mihalič, ki si obenem želi tudi, da bi skakalni center postal regijski projekt s podporo vseh občin.