Muzeji po vsem svetu od leta 1977 praznujejo 18. maj kot svoj praznik, ki sledi vsakokratni vodilni misli. Letos se posveča izobraževanju in raziskovanju. Pokrajinski muzej Maribor bo na mednarodni dan muzejev odprl občasno razstavo Modna ilustracija – vizualno razkošje, ki predstavlja uvodno dejanje v Mesec mode v muzeju. Nosilna tema letošnjega Meseca mode v muzeju je modna ilustracija kot komunikacija med oblikovalcem oblačil, ilustratorjem in javnostjo. Na razstavi bodo modnim ilustracijam 19. in 20. stoletja ob bok postavljena historična oblačila in modni dodatki tistega časa, kot protiutež pa sodobne modne ilustracije dijakov in študentov modnega oblikovanja.

Ob odprtju razstave, ta bo v soboto, 18. maja, ob 11.00 v Kinu Partizan, bo potekal t.i. "live drawing event", risanje v živo.

Modna ilustracija doživlja ponoven vzpon

"Modna lustracija je v 19. stoletju pomenila močno vizualno komunikacijo med ustvarjalci mode in kupci oblačil. Po zatonu, ko so jo nadomestile fotografije in skice, narejene z nekaj potezami, doživlja danes digitalno podprta modna ilustracija ponoven vzpon," pojasnjuje izbor letošnje teme kustodinja za oblačilno kulturo Pokrajinskega muzeja Maribor in nosilka projekta Mesec mode v muzeju Maja Hren Brvar.

S projektom, ki poteka že dobro desetletje, v Pokrajinskem muzeju Maribor podrobneje predstavljajo posamezne sklope zbirke modnih oblačil. "Zaradi edinstvenosti v slovenskem prostor sodi zbirka modnih oblačil med zbirke nacionalnega pomena," poudarja dr. Mirjana Koren, direktorica Pokrajinskega muzeja Maribor. "Z izbranimi temami različnih vsebin vsako leto nagovarjamo tako uporabnike kot tudi modne ustvarjalce k razmisleku o vlogi oblačil in kulturi oblačenja skozi zgodovino. Projekt, v katerem vsako leto povežemo okoli 150 ustvarjalcev, ki prihajajo iz različnih izobraževalnih, strokovnih in kulturnih ustanov, je danes v širšem slovenskem prostoru prepoznan kot eden najbolj povezovalnih."

Skozi oblačila se izraža osebnost

Projekt Mesec mode v muzeju poleg dijakov in študentov modnega oblikovanja privabi pozornost tudi že uveljavljenih modnih oblikovalcev. "Oblačila so najbolj osebna stvar vsakega posameznika, skozi katera izraža svojo osebnost. Blizu sta mi trajnostni pristop in tradicija, zato menim, da hitra moda, ki smo ji priča danes, človeka pravzaprav razvrednoti. Projekt Mesec mode v muzeju, ki oblikovalcem omogoča neposreden dostop do preteklosti, tradicije in dediščine, je prav zaradi tega zelo pomemben in dragocen," pravi Tanja Uvera, modna oblikovalka unikatnih pletenin, ki pri projektu Mesec mode v muzeju sodeluje že vrsto let.

Mesec mode v muzeju se bo z okroglo mizo nadaljeval v torek, 21. maja, ob 11.00 v Viteški dvorani mariborskega gradu. Na njej bodo zgodovinski presek modnih ilustracij iskali doc. dr. Marija Nabernik iz Akademije za likovno umetnost Univerze v Ljubljani, dr. Sabina Puc iz Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, ilustratorka Meta Wraber in grafični oblikovalec Matic Brezovšek.

Čakata nas dve modni reviji

Dijaki in študenti vseh šestih slovenskih institucij, ki izobražujejo mlade na področju oblikovanja in tekstilnih materialov, bodo svoje modne ilustracije in skice predstavili skupaj s končnimi izdelki na modni reviji Moda in mladi, ki bo potekala v četrtek, 23. maja ob 18.00 na loži mariborskega gradu. Mesec mode v muzeju se bo zaključil z veliko modno revijo priznanih modnih oblikovalcev v četrtek, 30. maja, ob 20.00 na grajski loži. Predstavljene bodo trajnostno naravnane kolekcije z modnimi ilustracijami in skicami kot začetno fazo priprave snovanja oblačil.

Na dogodku Moda in mladi bodo sodelovali: Srednja šola za oblikovanje Maribor, Srednja šola za oblikovanje in fotografijo Ljubljana, Fakulteta za strojništvo Maribor, Naravoslovnotehniška fakulteta Ljubljana in Fakulteta za dizajn – samostojni visokošolski zavod.

Na modni reviji se bodo predstavili: Sanja Veličkovič, Barbara Vrbančič, Julia Kaja Hrovat z znamko JKH Identity, David Bacali, Barbara Franjič z zamko Patricia Pie, Katja Toplak z zamko Perfect Dresscode, Anja Medle, Tanja Uvera, Sofia Nogard, Sanija Reja Aske, Maja in Petra Oblak z zamko Ose Rose, Nataša Satler z znamko With Joy, Natalija Lesjak z znamko Nat. Lesjak, Katja Kuhar, Renata Bedene in Urša Drofenik.