Ministrstvo za kohezijo in regionalni razvoj je v februarju objavilo natečaj EU projekt, moj projekt 2024. Gre za nacionalno kampanjo, kjer prijavitelji projektov, sofinanciranih z evropskimi sredstvi, pripravijo predstavitev svojega projekta v obliki celodnevnega dogodka za splošno javnost. Vsak se lahko predstavi s svojo zanimivo zgodbo preko dneva odprtih vrat, delavnic za mlajše in starejše, interaktivnih razstav, kulturnih ali športnih aktivnosti in drugega zabavnega dogajanja.

V Sloveniji so z evropskimi sredstvi podprli več 10.000 projektov. Prijave so zbirali do 8. marca, sedaj pa so razkrili top 20 projektov, ki se potegujejo za laskavi naslov Naj EU projekt 2024. »Zato smo zelo veseli, da vam lahko predstavimo dobre zgodbe z evropskimi sredstvi, ki oblikujejo naš skupni boljši danes in jutri z različnih področij – evropske kohezijske politike, Interreg sodelovanja, notranjih zadev, skupne kmetijske politike ter ribištva, pomorstva in akvakulture,« so zapisali.

Med 20 finalisti tudi revitalizacija Lenta

Med finalisti so tako denimo Projekt Hitro, Obnova planinskega doma na Resevni, Okrepitev opreme Nacionalnega forenzičnega laboratorija in drugi. Na seznamu pa je tudi Revitalizacija degradiranega območja Lent. »Mestna občina Maribor je uspešno zaključila z največjim sklopom prenove degradiranega območja Lent, ki je z novo ureditvijo, povezavami in dejavnostmi ob vodi ponovno postalo trajnostno, varno, privlačno in prijazno okolje,« je zapisano na strani evropskasredstva.si. 

Revitalizacija degradiranega območja Lent predstavlja inovativen pristop k oživitvi najstarejšega mestnega trga v Mariboru, je pomembno prispevala h gospodarski, socialni in ozemeljski koheziji na lokalni in regionalni ravni in je primer uspešnega sodelovanja med lokalno skupnostjo, javnim sektorjem in zasebnimi partnerji, kar poudarja pomen demokratičnega procesa in participativnega odločanja pri načrtovanju in izvajanju projektov, je med drugim še zapisano v opisu projekta. 

Celoten seznam 20 finalistov si lahko ogledate na tej povezavi, kjer lahko tudi glasujete za svojega favorita. Zmagovalca bodo razglasili na dan Evrope, 9. maja 2024.