Festival Lent se bo letos odvil med 24. junijem in 2. julijem. V Narodnem domu Maribor so ta teden najavili prve tri programske vrhunce, vsak teden pa naj bi sledili novi. Kot prvi so napovedani Laibach, Vlatko Stefanovski in Rock opera

Za otvoritev odmevni Laibach

Zasedba Laibach bo prvi dan festivala predstavila na odru Minoriti svoj muzikal Mi smo narod (Wir sind das Volk) po motivih in besedilih nemškega dramatika Heinerja Müllerja in istoimenski album, objavljen pri angleški založbi Mute. “Dobro uro in pol visokooktanske domoljubne zabave, ki mit o etnični identiteti razgalja do (populistične) obisti,” izpostavljajo organizatorji 30. Festivala Lent.

Na Glavnem odru na Trgu Leona Štuklja bo 25. junija nastopil makedonski kitarist Vlatko Stefanovski. Na Lent se vrača v družbi 40-članskega nacionalnega folklornega ansambla Tanec, s katerim ga druži globoka predanost glasbeni tradiciji Severne Makedonije.

Lent letos praznuje jubilejno obletnico, ker gre za 30. festival se morda obeta kakšno presenečenje. 

Prav tako na Trgu Leona Štuklja je 1. julija napovedan koncert Rock opera, ki prepleta rock in opero v interpretaciji 40-članskega orkestra in zbora Srbskega narodnega gledališča ter Big banda iz Novega Sada. “Uspešnice rockovskih antologij tako zasijejo v novi luči in samo potrjujejo dejstvo, da je glasba univerzalni jezik, ki prikliče boljše razpoloženje, pozitivno naravnanost in – preprosto – srečo,” navajajo v Narodnem domu Maribor.

Se letos festival vrača v neokrnjeni obliki?

Lani je festival zaradi epidemije covida-19 potekal le na manjših prizoriščih z omejenim obiskom. Kljub temu ga je po ocenah organizatorjev obiskalo okoli 110.000 ljudi. Skupaj so v sklopu festivala potekali dogodki iz 24 zvrsti, med drugim glasbeni koncerti, gledališke in lutkovne predstave, znova tudi folklorni festival Folkart, impro večeri, literarne prireditve, plesno-glasbene predstave, pogovori, razstave, ulično gledališče, športne prireditve in vinsko-kulinarični dogodki.