Mestna občina Maribor skupaj z Javnim holdingom Maribor že šesto leto zapored v okviru projekta Izboljšajmo Maribor organizira niz aktivnosti ob obeleževanju okoljskih dni in čistilne akcije v okviru projekta Moji odpadki, moja skrb.

K sodelovanju so povabili društva, predstavnike svetov MČ/KS,  šole, vrtce, podjetja, zaposlene v mestni upravi MO Maribor, njenih zavodih in javnih podjetjih. Nagovorili so društva, da aktivirajo svoje člane na območjih kjer delujejo.

Danes med 13. in 17. uro poteka EKO DAN pod Starim mostom, ko  zaposleni na MOM in JHMB čistijo območje pod oboki Starega mostu, barvajo betonsko stopnišče, urejujejo javne sanitarije, zasadili pa bodo cvetlična korita in odstranili odpadke iz nabrežja na desnem bregu. 

[[image_1_article_64917]]

5. aprila bo potekala čistilna akcija s šolami in vrtci. Učenci osnovnih in srednjih šol in otroci iz vrtca bodo čistili svojo okolico s pobiranjem odpadkov v naravi. V akciji letos sodeluje 8 vrtcev, 13 osnovnih in 5 srednjih šol.

V soboto, 6. aprila, med 9. in 13. uro bo potekala letos že 6. velika mestn čistilna akcija Moji odpadki, moja skrb 2024. Na ta dan bosta potekai iobsežnejši organizirani in vodeni akciji odstranjevanja odpadkov iz narave, in sicer na območju Krajinskega parka Mariborsko jezero in mestnega gozda Stražun. Na obeh območjih je bila prepoznana visoka obremenjenost naravnega okolja z odpadki.

Prav tako pa bodo na ta dan potekale organizirane akcije čiščenja območij v mestnih četrtih in krajevnih skupnostih. Hkrati bo potekalo tudi odstranjevanje bele omele in odstranitev nepravilno odloženega  zelenega obreza. Z akcijo dne 6. aprila se MOM pridružuje tudi vseslovenskemu dnevu prostovoljstva Dan za spremembe, ki vabi ljudi, da sooblikujejo boljšo družbo, tako da se v svojem okolju povežejo v akcijah, ki lahko rešujejo aktualne probleme in izboljšujejo kakovost bivanja.