Vrhunec festivala bo svečana trgatev najstarejše trte s kronanjem nove Mariborske vinske kraljice v nedeljo, 1. oktobra.

V četrtek, 28. septembra 2023, se bo v Mariboru pričel 23. Festival Stare trte – festival vina, kulinarike in kulture, s katerim se v štajerski prestolnici poklonijo 450-letni Guinnessovi rekorderki, najstarejši trti na svetu. Štiridnevni festivalski program vključuje vinsko-kulinarične večere, Tržnico slovenskih dobrot, tradicionalni splavarski krst ter druga doživetja štajerske prestolnice. Vrhunec festivala bo svečana trgatev najstarejše trte s kronanjem nove Mariborske vinske kraljice, ki bo v nedeljo, 1. oktobra.

Osrednji festivalski prizorišči bosta Hiša Stare trte na Lentu in Glavni trg

Zavod za turizem Maribor bo v sodelovanju z lokalnimi ponudniki, organizatorji dogodkov in turističnih doživetij priredil štiridnevni festival v čast najstarejši trti, odlični gastronomski ponudbi mesta ter tukajšnji tradiciji in kulturni dediščini. Zvrstilo se bo 13 dogodkov z več kot 40 štajerskimi in slovenskimi ponudniki. Osrednji festivalski prizorišči bosta Hiša Stare trte na Lentu in Glavni trg.

Prvi večer, 28. septembra, bo posvečen mladim vinarjem, ki se bodo predstavili s svojimi vini. Kulinariko bo prispeval Bistro Nana, večer pa se bo zaključil z glasbenim nastopom skupine Grooveland. Naslednji večer, 29. septembra, bo namenjen vinskim nagrajencem na Decanter World Wine Awards 2023, obogaten pa bo s kulinariko Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor ter glasbenim nastopom Neže Okorn z bendom. Tretji večer, 30. septembra, bo prinesel vinsko-kulinarični večer z degustacijskim menijem Mize za štiri in vinsko spremljavo sommelierskega dvojca Jernej Lubej in Ožbej Peterle.

Ob tem se bodo 29. in 30. septembra na Glavnem trgu odvijali dogodki tržnice slovenskih dobrot, kjer se bodo predstavili ponudniki blagovnih znamk Naše najboljše, Okusiti Laško, Idrija izbrano in Okusi Rogle. Ob 16. uri prvega dne bo Zavod za turizem Maribor podelil certifikate Naše najboljše 59 lokalnim ponudnikom. Posebnost letošnje tržnice bo malica na prostem, med drugim s pripravo pohorske omelete.

Svečana trgatev se bo odvijala v družbi gospodarja najstarejše trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča in trtinega skrbnika Staneta Kocutarja, vinskih kraljic in vitezov ter malečniških bračev.

Zadnji dan, 30. septembra, bo potekal tradicionalni splavarski krst, ki ga organizira Turistično društvo Maribor, ter svečana trgatev najstarejše trte na svetu, Stare trte, 1. oktobra. Svečana trgatev bo v družbi gospodarja najstarejše trte, mariborskega župana Saše Arsenoviča in trtinega skrbnika Staneta Kocutarja, obogatena s kulturnimi in glasbenimi nastopi ter kronanjem nove Mariborske vinske kraljice za obdobje 2023-2025. Prvi grozd bo odrezal Edward Clug, slovenski koreograf in umetniški direktor Baleta Slovenskega narodnega gledališča Maribor.