Za uporabo parkirnih mest v mariborskih belih conah in na treh ograjenih parkiriščih v upravljanju podjetja Marprom iz Skupine JHMB bodo 15. julija 2024 pričele veljati določene spremembe. Podlaga zanje je nedavna sprememba Odloka o urejanju prometa v Mestni občini Maribor, ki jo je junija potrdil mestni svet, so sporočili iz mariborske občine.

Parkiranje bo sedaj plačljivo do 20. ure

Tako bo od omenjenega dne plačljivost parkiranja na vseh parkiriščih v belih conah MO Maribor ob delavnikih podaljšana za eno uro, torej do 20. ure (sedaj do 19. ure). Poleg tega bo v belih conah uvedeno plačljivo parkiranje ob sobotah med 8. in 13. uro, vendar izključno v conah 1, 2, 3 in 4.

Te zajemajo območje na levem bregu Drave, ki na severu sega do Mestnega parka, jugu Drave, zahodu Strossmayerjeve ulice in vzhodu Melja. Znotraj tega območja se nahaja skupno blizu 1300 parkirnih mest v belih conah.

Plačljivo parkiranje ob sobotah bo razširjeno na nove lokacije

Hkrati bo plačljivo parkiranje ob sobotah med 8. in 13. uro razširjeno tudi na ograjena parkirišča na treh lokacijah, to so Rakušev trg, Mlinska ulica in Sodna ulica/Ulica talcev. Na teh parkiriščih je skupaj preko 260 parkirnih mest. 

Cene ure parkiranja na vseh omenjenih parkiriščih ostajajo enake kot doslej; bo pa zaradi podaljšanega časa plačljivosti usklajen znesek celodnevne parkirnine na 20,40 EUR (sedaj 18,70 EUR). 

"Opisane novosti pri parkiranju uvajamo tudi v luči spodbujanja trajnosti mobilnosti v našem mestu. Mariborčanom in obiskovalcem od drugod tako priporočamo, da za prihod v središče mesta čim pogosteje izberejo trajnostne oblike prevoza – sedejo na mestni avtobus, premagajo pot s kolesom (tudi iz sistema Mbajk) ali se nanjo podajo peš," so ob tem navedli v mariborski občini.