Rok Terkaj – Trkaj in Igor Saksida – MC Saks sta z uspešnico "Kla kla klasika" že osvojila srca mnogih osnovnošolcev in srednješolcev. Zdaj se vračata k bistvenemu, k tistemu, kar smo vsi nekoč bili – k otrokom, v prvinski, elementaren in morda naiven, a zato nič manj prepričljiv svet.

"Bistvo je, da se imajo otroci fajn!"

"Bistvo takega dogodka je, da se imajo otroci fajn. Rokove predstave imajo lepo sporočilo, spodbujajo prijaznost in ljubezen. Naredi en velik žur, da se lahko imajo otroci in odrasli fajn... Jutri pa pride Banda Ferdamana in Impro liga, tukaj dopoldan. Tak, da bo spet super," za naš spletni medij pove Teja Musič, organizatorka odra Triglav.

V visoko energetskem nastopu s Trkajem in Polono Mežnar smo spoznali, kako je pogumna mravljica postala Super Mravlja in premagala vse akcijske superjunake, potopili smo se v strašno-grozni svet "Ustrahavank," namenjenih otrokom, ki nočejo zaspati, ter na koncu pokazali, kako neskončno radi imamo svoje prijatelje, starše in domače ljubljenčke ob pesmi "Tok Rad."

Rdeča nit dogodka so bile otroške skladbe, ki jih izvaja Trkaj in posodabljajo nekatera klasična in sodobna besedila. "Zanimiva filozofija je, da smo originalno vsi otroci. In to je najlepša in najbolj čista zadeva v tem svetu, ki skoraj želi biti... kot, da ve vse ima vse. Ni odgovor o sreči tam, odgovor je, da si otroški, naiven, da si pravzaprav deviški na nek način. In to energijo smo skozi Repke odkrili in zdaj jo samo dajemo kreativno naprej. Poskušamo si predstavljati, če bi bili mi spet stari 4, 5, 6, 7 let, kaj nam je bilo takrat cool in na kak način dati to naprej," pove Trkaj.

[[image_1_article_67508]]

Nadaljuje: "Vsebine kot so uganke, abeceda, zapletenke, ki bodo v Repkih 2, da niso težavne, ampak bodo zabavne. Menim, da če znaš na zabaven način učit lahko ful enih vrednot in ful znanja preneseš naprej." Pravi, da je njegova inspiracija za Album in knjigo Repki bila njegova hčera in učiteljica. "Ko sva z Igorjem Saksido šla okrog po nastopih, je rekla, pa dajte naredit še kaj za še mlajše. Prvi vtis je bil tak... rap po navadi za otroke ni tako cool delati, pa smo vseeno poskusili. In skozi Kla Kla Klasiko smo razbili mite. Torej klasična poezija in rap lahko gresta skupaj. Zdi se mi, da Repki mladi generaciji dajejo zelo pomembno stopnico kaj se tiče ritmike, retorike in besedil."

"Že zdaj, ko gledam otroke sem zelo navdušen, ko šest- in sedemletniki repajo. Ampak ne pokroviteljsko, ko rečeš, saj je vredu, ne, dobri so! Imajo osvojene te neke stvari, ki smo jih mi usvajali pri dvajsetih letih," razloži Trkaj. Doda, da je to za hiphop kulturo odličen napredek in pomembno za ohranitev tega žanra. "V Art Kampu sem pa prvič in ko sem videl, da je to v okviru Festivala Lent in je povezano tudi z mednarodnimi zadevami, si bom program po bližje ogledal in se tudi vrnil s svojo hčerkico. Menim, da je ta kulturna izmenjava tudi za otroke ful, ful, ful pomembna."