Slovenski klub za terierje, Klub ljubiteljev nemških bokserjev Slovenije in Kinološko društvo Maribor z združenimi močmi že vrsto let tradicionalno organizirajo aprilske razstave vseh psov na poligonu KD Maribor. Lansko leto so prvič poskusili z organizacijo treh razstav – dveh mednarodnih in ene državne v enem, podaljšanem vikendu in izkazalo se je, da so bili razstavljavci nad idejo navdušeni, zato tudi letos ponavljajo to zgodbo. 

»Izredno veseli smo, da so se nam tudi drugi pasemski klubi odločili pridružiti s svojimi specialnimi razstavami. Letos se bodo namreč v okviru že omenjenih razstav za vse pasme na istem prizorišču v popoldanskem času odvijale tudi specialne razstave za špice in nordijske pasme, male družne pse, terierje, španjele ter ovčarje,« pravijo organizatorji dogodka.

Lani so prejeli več kot tisoč prijavljenih psov na posamezno razstavo, letos je število prijavljenih psov nekoliko manjše, in sicer imajo na dan prijavljenih dobrih 600 psov. »S prijavami smo zelo zadovoljni - glede na to da se le par dni za našimi razstavi odvija svetovna razstava psov v sosednjem Zagrebu, smo počaščeni, da se bo v štajerski prestolnici predstavilo toliko pasem iz najrazličnejših vetrov sveta – iz kar 37 različnih držav,« še dodajo.

Kdaj in kje se bodo odvijale razstave? 

Dogajanje bo torej potekalo tri dni, od sobote, 20. aprila, do ponedeljka 22. aprila, na poligonu Kinološkega društva Maribor na Dajnkovi 4 v Mariboru.

Program: 

Mednarodna razstava psov vseh pasem – CACIB Maribor I – 20. 4. 2024

Specialna razstava za špice in nordijske pasme – popoldne – 20. 4. 2024

Specialna razstava za male družne pse – popoldne – 20. 4. 2024

Mednarodna razstava psov vseh pasem – CACIB Maribor II – 21. 4. 2024

Specialna razstava za španjele – popoldne – 21. 4. 2024

Specialna razstava za terierje – popoldne – 21. 4. 2024

Državna razstava psov vseh pasem – CAC Maribor – 22. 4. 2024

CACIB Maribor I, II in CAC Maribor se bodo pričele ob 10. uri. Razstave se bodo otvorile s predstavitvijo sodnikov, ki prihajajo iz kar 7 različnih držav sveta. »Kot zanimivost naj omenimo, da nas bo s svojo udeležbo počastil tudi sodnik iz Indonezije. Nato bomo nadaljevali z ocenjevanjem psov – vsak sodnik bo v svojem ocenjevalnem krogu ocenjeval zunanjost dodeljenih pasem,« pojasnjujejo.

Po glavnem ocenjevanju se bodo mladi razstavljavci pomerili še v Junior Handlingu, kjer bo izbrani sodnik ocenjeval mlade vodnike in njihovo pravilnost vodenja psov. Najlepši med najlepšimi psi se bodo v drugi polovici dneva predstavili še v defile krogu, kjer bodo v sodniki izbirali Best in Show predstavnike pasemskih skupin oz. razredov. Ob 15. uri se bodo v ločenih ocenjevalnih krogih začele odvijati specialne razstave.

Kot posebnost omeni tudi to, da se bo izbiralo najlepšega predstavnika naše edine avtohtone pasmeKraški ovčar.

»Za obiskovalce je vsekakor zanimivo preživeti lep vikend na tako zeleni lokaciji, v sproščenem vzdušju, dobri hrani, ob tem pa si ogledati najrazličnejše pasme psov, poizvedeti pri razstavljavcih in vzrediteljih vse o posamezni pasmi – od značaja, negi, standardu, pa nenazadnje tudi primernosti pasme za sobivanje glede na potrebe posameznika. Čudovito je biti na dogodku, kjer vse združuje isto – ljubezen do psov,« pravijo organizatorji. 

Obiskovalci bodo imeli tudi priložnost ogleda in nakupa pestre ponudbe raznovrstnih pripomočkov za nego, suhe in mokre hrane ter druge opreme za pse, ki bo predstavljena na stojnicah.