Letošnjo mariborsko sezono dogodkov na prostem je danes otvoril tretji mednarodni festival Čili in čokolada, ki se po dveh letih prisilnega premora vrača v štajersko prestolnico. Številni domači in tuji strokovnjaki čilija in čokolade se na Trgu Leona Štuklja predstavljajo danes in jutri, med 10. in 21. uro. Obiskovalcem predstavljajo svoje znanje in kuharske mojstrovine.

Ker je podjetje Factumevent, ki dogodek organizira, uspelo zapolniti vse razpoložljive stojnice, lahko obiskovalci uživajo v pravi kulinarični avanturi.

Kot je ob prvem dnevu festivala povedal organizator Mitja Špes, so zaradi koronakrize kar petkrat organizirali letošnjo edicijo Festivala Čili in čokolada: “Resnično smo veseli, da smo lahko spet na Trgu Leona Štuklja za obiskovalce pričarali to kulinarično doživetje. Združujemo več kot 30 prepoznanih ponudnikov s področja čokolade in čilija. Imamo tudi znane obraze kulinarike.”

1001 kreacija iz čilija in čokolade

Kot v preteklih izvedbah festivala, se tudi letos povezujeta dva trenda, in sicer čili in čokolada: “Sladkost ublaži pekoči občutek čilija”. Kot je povedal Špes, so obiskovalci pogrešali druženje in “ta pozitiva se čuti na samem festivalu, bolj kot v prejšnjih letih”.

Festival ponuja različne produkte iz čilija in čokolade. Ponudniki tako ponujajo različne marmelade, žganja, čokoladne burgerje, čokoladna orodja. Masterchefi pa kuhajo chili con carne. Obiskovalci imajo na voljo tudi različno street food ponudbo. Poleg same ponudbe lahko obiskovalci pridejo v neposredni stik s ponudniki izdelkov in dobijo informacije o izdelkih ter kako so pridelani.

Slikarji bodo slikali s čokolado

Poleg kulinarike so obiskovalcem na voljo tudi tekmovanja in delavnice. Sicer bodo ponudniki tekmovali v pripravi najboljše čili omake, obiskovalci pa v uživanju pekočih omak. “Iskali bomo še junaka, ki bo najhitreje pojedel ultra pekoče perutničke ter takega, ki bo najhitreje zmazal 700 gramov čokolade,” so zapisali v izjavi za javnost. Jutri bo potekala mednarodna akademija, kjer bodo slikarji slikali s čokolado na platno. Umetnine bodo licitirane, dobiček pa se bo predal Rdečemu Križu Maribor.

Poskrbljeno je tudi za najmlajše, ki se lahko zabavajo na napihljivih igralih v Veveričkini vasi in na kreativnih delavnicah. Svojo ustvarjalnost lahko izživljajo tudi odrasli. Zanje so organizatorji pripravili kreativne slaščičarske delavnice in delavnice presajanja sadik z organskimi hranili. “Pomembno je, da smo družinam prijazni festival. Omogočamo druženje in imamo tudi animacije za najmlajše in prav zato lahko tudi starši v miru uživajo v kulinaričnem razvajanju,” je dodal Špes.

Ponudniki prihajajo iz cele Slovenija in iz tujine

Pri vsaki organizaciji festivala organizatorji poskrbijo za izbor ponudnikov na festivalu. Tako lahko obiskovalci poskusijo izdelke lokalnih ponudnikov in ponudnikov iz preostalih delov Slovenije. Poleg tega so na festivalu ponudniki tudi iz tujine, natančneje s Hrvaške: “Pozna se post kovid situacija. Nekateri ponudniki so bili primorani svojo dejavnost opustiti. Tudi zaradi težjega prihoda, posebej iz Avstrije in Italije, se ponudniki težje odločajo za prihod na festival v Slovenijo”. Kljub temu so organizatorji uspeli zapolniti ves razpoložljiv prostor.

“Na račun kovida smo težje pridobili ponudnike iz tujine, posebej iz Avstrije in Italije. Kljub temu pa smo zagotovili mednarodno raven in imamo tudi tuje ponudnike,” je poudaril Špes.