Na januarskem seznamu v javnem sektorju sta se na vrhu pojavila imena dveh uslužbencev UKC Maribor, na delovnem mestu vodja I in vodja III sta prejela prvi 73.036 evrov, drugi pa skoraj 56.500 evrov. A kot poroča Večer, ne gre za kakršnekoli zdravniške dodatke ali nadure v času stavke. Uslužbenca namreč nista zdravnika. Po podatkih medija gre za nekdanjo pomočnico direktorja za nabavo Karin Jurše in nekdanjega vodjo nabave nezdravstvenega materiala Borisa Petreta. Oba je odpustil tedanji direktor Anton Crnjac.

Kot za medij pojasni direktor UKC Maribor Vojko Flis, gre za dve poravnavi, ki so ju bili primorani plačati, saj je sodišče ocenilo, da sta bili osebi neupravičeno odpuščeni. Prav tako jim je sodišče naložilo ponovno zaposlitev obeh in izplačilo njunih plač za tri leta nazaj. Juršetova in Petre sta tako od lani znova zaposlena v UKC Maribor, prva kot vršilka dolžnosti pomočnice direktorja za nabavno področje, drugi pa v službi za nabavo zdravstvenega materiala in storitev. 

Za kaj je šlo?

Večer navaja, da naj bi šlo za domnevno sporne pogodbe za čiščenje bolnišnice. UKC Maribor je leta 2022 na Specializirano državno tožilstvo zoper Juršetovo in Petreta podal tudi naznanitev suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi in oškodovanja javnih sredstev, a je tožilstvo ovadbo oktobra lani zavrglo. 

Ovadba se je nanašala na domnevne nepravilnosti pri plačevanju storitev podjetja MIV Servis, d.o.o., s katerim je  UKC Maribor leta 2018 sklenil pogodbo o čiščenju prostorov, po kateri naj bi bilo mogoče spreminjanje cene storitev oziroma sprejemanje dodatkov k pogodbi, ki bi cene storitev višale v primeru spremenjenih okoliščin. Tedanje vodstvo UKC Maribor je ocenjevalo, da je pri tem prišlo do kršenja zakonodaje s področja javnih naročil ter do preplačil storitev čiščenja za skoraj 77 tisoč evrov v treh letih.

Juršetovo in Petreta je odpustil tedanji direktor UKC Maribor Anton Crnjac. Ta je pogodbo za čiščenje nato za pet let sklenil z drugim podjetjem, družbo Aktiva čiščenje iz Trzina. Kot še piše medij so čistilkam, ki so že desetletja opravljale to delo za UKC Maribor, ponudili, da zamenjajo delodajalca, s čimer pa so izgubile ugodnosti, ki so jih z leti zaposlitve pri prejšnjem delodajalcu prejele - število dni letnega dopusta, možnost jubilejne nagrade in odpravnine.