Triletni Nik iz Borove vasi v Mariboru se je rodil tri mesece prezgodaj in se bori s CP-spastično diplegijo. Za nujno operacijo v Združenih državah Amerike, ki mu bo pomagala shoditi, potrebuje 90 tisoč evrov.

Za mlade starše in tudi ostale najbližje svojce je namreč vedno najhujše spoznanje, da po veselem pričakovanju naraščaja izvedo, kako njihov dojenček ni povsem zdrav, ali pa hudo zboli tik po rojstvu. To je za mnoge največji šok v življenju, ko se jim praktično podere ves svet, toda velika večina mamic in očkov se ne vda usodi, temveč skuša na vse načine pomagati svojemu otroku. In prav to se dogaja mladima partnerjema Janji Miketek in Matjažu Augustinoviču, ki se jima je 17. februarja 2021, tri mesece prehitro, rodil mali Nik. Hudo ju je prizadelo, ko sta izvedela, kaj jima je usoda namenila, a sta ob spoznanju, da še vedno obstaja možnost za normalno življenje njunega srčka, bila odločna, da bosta storila vse, kar bi lahko pomagalo Niku, da bo dočakal tisto, kar mu pripada. Da bi zaživel enako kot vsi njegovi vrstniki in vsi zdravi otroci celega sveta.

Cerebralna paraliza mu onemogoča, da bi samostojno stal in hodil 

Triletni Nik ima posebno obliko cerebralne paralize, ki mu onemogoča, da bi samostojno stal in hodil. Zaradi poškodb možganov, ki so posledica prezgodnjega rojstva, se Nik bori s cerebralno paralizo – spastično diplegijo, stanjem, ki močno vpliva na njegovo gibanje in motorične sposobnosti. Zato, da bi lahko zaživel kot njegovi vrstniki, potrebuje operacijo, ki jo izvajajo v ZDA, ki pa je za njegova starša predraga. Gre za zahtevno operacijo na hrbtenjači, ki bi lahko izboljšala Nikovo kakovost življenja.

[[image_1_article_67795]]

Prestal je številne operacije

Prezgodnje rojstvo vplivalo na Nikove možgane, v njegovem imenu pa mamica in očka povesta: "Ker me je zanimalo, kaj se dogaja po svetu, sem pohitel in se rodil kar tri mesece prezgodaj. Tako so se pri Niku že kaj kmalu po rojstvu začele pojavljati možganske krvavitve, ki so onemogočile možganski tekočini pretakanje iz enega v drugi del možganov. Zato je Nik v prvih petih mesecih prestal številne operacije glave. V moje možgančke so mi vstavili cevkico, ki poteka od možganov preko prsnega koša v želodček in omogoča normalen pretok likvorske (možganske) tekočine. Zaradi posega njegovi možgani ne zatekajo in normalno delujejo."

Pomaga mu lahko priznani ameriški nevrokirurg 

Nik sicer normalno govori in sploh komunicira, žal pa ne more samostojno stati in hoditi, ker zaradi poškodb možganov boleha za posebno obliko cerebralne paralize, imenovano spastična diplegija. Gre za motnjo gibanja in drže, ki nastane zaradi poškodb razvijajočih se možganov pred rojstvom, med porodom ali v zgodnjem otroštvu. Pri spastični diplegiji je zaradi poškodb možganov najbolj prizadeto gibanje spodnjih okončin, noge so toge in šibke. Lahko pa do neke mere prizadete tudi roke, a po navadi v manjši meri kot noge. Glavni znak spastične diplegije je spastičnost, kar pomeni povečan mišični tonus. To se kaže kot togost in krčevitost mišic, zaradi česar so gibi oteženi in nenatančni. Poleg tega imajo otroci s spastično diplegijo lahko tudi težave z ravnotežjem in koordinacijo.

[[image_2_article_67795]]

Vse, ki želite pomagati Niku iz Maribora, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom »za Nika«, sklicna številka 7270. Pomagate lahko tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 boste prispevali 5 evrov, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER10 pa 10 evrov.

Po operaciji se bo Nik lažje gibal, vzpostavljal ravnotežje, pravilno držo telesa in s prvimi samostojnimi koraki, zakorakal v ta naš svet. Za to naj bi poskrbel priznani nevrokirurg dr. T. S. Park, ki je na otroški kliniki St. Louis v ZDA doslej uspešno operiral na tisoče otrok iz celega sveta, med njimi tudi več deset slovenskih otrok z najtežjo obliko cerebralne paralize. Uspešnost omenjenega uglednega zdravnika, ki je večkrat obiskal tudi Slovenijo, med drugim URI Soča, kjer pregleda svoje paciente, je skoraj 100-odstotna. Gre za uveljavljenega nevrokirurga, specializiranega za pediatrično nevrokirurgijo in zdravljenje otrok s cerebralno paralizo. Je vodja Centra za spastičnost cerebralne paralize v St. Louis Children's Hospitalu in velja za svetovnega strokovnjaka na področju selektivne dorzalne rizotomije (SDR), kirurškega posega za izboljšanje hoje pri otrocih s spastično cerebralno paralizo.

[[image_3_article_67795]]